Bye Ганьо?

      Публикувано на Saturday, 30 May , 2020      1991 Прегледа     
Bye Ганьо?

  • Полезно

Bye Ганьо? Банален национализъм и банален европеизъм във всекидневните практики на българските висококвалифицирани мигранти във Великобритания

Елена Генова, University of Nottingham
Съкратен вариант на доклад, представен на организираната от ИЕФЕМ- БАН конференция „Българи в чужбина, чужденци в България: институции, организации, общностен живот“, 29- 30. 09. 2014

В последната година, с оглед на премахването на ограниченията спрямо британския трудов пазар, българските граждани във Великобритания се оказаха в сърцето на остър имиграционен дебат, който едновременно с това отключи процес на тяхното одругостяване. Самата медийна реторика пряко кореспондира и е обусловена от три явления, които се наблюдават в британския правителствен дискурс: стриктен имиграционен контрол, отхвърляне на политиката на мултикултурализъм, както и силен евроскептицизъм. Тези три тенденции, комбинирани с последиците от европейската икономическа криза и отпадането на ограниченията за работа, създадоха една изключително неблагоприятна приемна среда за българските мигранти на Острова.

Вземайки предвид тези условия, проведеното изследване се съсредоточава върху българската висококвалифицирана общност от студенти и млади професионалисти във Великобритания.

Изследването се базира на проведени 30 дълбочинни интервюта и включено наблюдение[1].

Участниците представляват една хетерогенна група млади хора, родени между 1985 г. и 1995 г.—поколението на прехода, което макар израснало във време на турбулентни социо- икономически промени, е до някаква степен необременено от социалистическото минало на България. Те биват наричани „новите“ българи поради различната ценностна система, която притежават в сравнение с предишни поколения[2].

Тогава защо Бай Ганьо? Бай Ганьо и байганьовщината са две понятия, които имат силно дискурсивно присъствие в българския национален наратив. Те са с подчертано негативна конотация и са събирателен образ на ниската култура, лошите маниери и горещия национализъм. Този образ рязко контрастира с европейската изтънченост, благовъзпитание и прогресивност. Ако обаче за миг се абстрахираме от негативните конотации, свързани с понятието и го поставим в условията на глобализиращия се свят, ние бихме могли да погледнем обективно този литературен образ като на човек със силна Към цялата статия

Източник: БГ Вестник


Етикети:
Категория Полезно | 2020/05/30 последна редакция в 5:00 PM
Източник : Alex Development | Снимка : BG Media London
1992 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки