Чехия е на прага на политическа криза заради спор между правителството и президента

      Публикувано на Friday, 5 July , 2019      311 Прегледа     
Чехия е на прага на политическа криза заради спор между правителството и президента

  • Европа

Sпор между правителството и президента на Чехия за министерски пост прерасна в политическа криза, след като върховният магистрат в страната заяви,че държавният глава вероятно нарушава конституцията, предадоха ДПА и “Ройтерс”.

Президентът Милош Земан, който въпреки предимно церемониалните си функции трябва да подписва всички министерски назначения, отказва да приеме решението на кабинета да отстрани министъра на културата Антонин Станек и на негово място да застане Михал Шмарда.

Но председателят на Конституционния съд Павел Рихетски заяви вчера, че “бездействието” на президента е в разрез с конституцията на Чехия.

Това е задължение – не право – на президента да одобрява назначения на министри, каза магистратът по чешко радио.

И Станек, и Шмарда са представители на Чешката социалдемократическа партия, която е младши партньор в правителствената коалиция с партията АНО на премиера Андрей Бабиш.

Социалдемократите заплашват, че ще дадат под съд президента, за да го накарат да действа, но Бабиш е казал, че предпочита преговорите.

Казусът се корени в спорното решение на министъра на културата Станек да уволни директора на Националната галерия в Прага.

В средата на май Станек предложи да се оттегли от поста, но президентът заяви, че той не трябва да подава оставка, тъй като е разкрил корупция.

Вчера Милош Земан потвърди тази своя позиция на среща с премиера Бабиш и лидера на социалдемократите и вътрешен министър Ян Хамачек.

“Убеден съм, че Станек трябва да си отиде. Аз действам в рамките на конституцията, така прави и премиерът”, каза Хамачек след срещата в президентската резиденция в Лани край Прага.

Той добави, че “вече не е оптимист”, че президентът ще подпише документите за министерската смяна.

Етикети:
Категория Европа | 2019/07/05 последна редакция в 6:53 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
312 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки