Често задавани въпроси към Консулските служби на Министерство на външните работи

      Публикувано на Saturday, 9 March , 2019      1923 Прегледа     
Често задавани въпроси към Консулските служби на Министерство на външните работи

 • BG Лондон

Предстои ми пътуване в чужбина. Какво можете да ми кажете за обстановката в  страната и дали да предприема пътуването?

На сайта на Министерството на външните работи е публикувана най-разнообразна обща информация за държавите по света. С нея можете да се запознаете в рубриката “Пътувам за”, като изберете съответната дестинация. Тук можете да научите факти за:
 • координатите на българското посолство в държавата/ако има такова/, ако не – координатите на най-близкото посолство на Република България в района, към което можете да се обръщате в случай на нужда;
 • обща информация за страната: местна валута, равнище на сигурността и криминогенната обстановка, митнически изисквания, движение по пътищата, здравеопазване, климат;
 • документите, които са Ви необходими за пътуване до тази държава: паспорт/лична карта, изисквания за визи, необходими ваксини.
 • общи практически съвети към пътуващите;
 • видовете консулски услуги, които извършва българското посолство, ако има такова

В началото на публикуваната информация за всяка държава е поместена скала с петте степени на риска,

която ще Ви ориентира за актуалната обстановка в страната и евентуално за наличието на определени рискове, които биха поставили под заплаха Вашето пътуване.

Риск за сигурността съществува при всяко едно пътуване. Всеки гражданин сам взема решение дали да предприеме пътуване, независимо от потенциалния риск. Министерството на външните работи не носи отговорност за взетото от Вас решение за пътуване.

По време на пребиваването си зад граница препоръчваме постоянно да следите развитието на обстановката.

Информация за промени в актуалната обстановка можете да намерите на сайта на министерството, в рубриката “Ситуационен център”, подзаглавие “Съобщения на Ситуационния център”, както и в рубриката “Консулски услуги”, подзаглавие “Консулски съобщения”.

Трябва ли паспортът ми да е валиден за период, надвишаващ продължителността на пътуването ми?

Основно правило е паспортът Ви да е с валидност за най-малко 6 месеца от датата на пътуването.

Всяка страна има свои изисквания относно валидността на паспорта или заместващите ги документите за пътуване. Прегледайте внимателно информацията за страната в рубриката “Пътувам за”, подзаглавие “Документи за пътуване”. При необходимост, можете да потърсите информация по въпроса от посолството на съответната държава в София или в друга държава.

Нуждая ли се от виза за моето пътуване?

Информация за изискванията за визи, респективно за наличието на безвизов режим за българските граждани, можете да намерите в рубриката “Пътувам за”, като изберете съответната дестинация, подзаглавие “Документи за пътуване”.

При необходимост, допълнителна информация можете да получите в посолството на съответната държава в София, а ако няма такова – чрез акредитираното за България нейно посолство от трета държава.

Има ли определени изисквания при пътуване с деца, български граждани в чужбина?

Извеждането на деца под 18 години извън България, без съответното разрешение (декларация) на другия родител, или съответното съдебно решение за лишаване на другия родител от родителски права се квалифицира като криминално престъпление. При пътуване на единия от родителите с деца е необходимо, той да се снабди с декларация (разрешение) от другия родител, настойник, попечители или съдебно решение по отношение на другия родител или пътувания. В случай, че се съмнявате потърсете съвет на адвокат. Видовете декларации при пътуване с деца можете да изтеглите от рубриката “Консулски услуги”, подзаглавие “Формуляри”.

Страната, за която пътувате, може да има различни изисквания по отношение на документите необходими при пътуване с деца. Възможно е да се изисква да бъде представена декларация от двамата родители, настойници или лица, на които са предоставени родителските права върху децата. Възможно е да се изисква документ, доказващ родствена връзка или документ за право да съпровождате непълнолетно лице. Следва да имате предвид, че различните страни имат различна интерпретация за граничната възраст за пълнолетие.

За изясняване на подобни въпроси е необходимо да се свържете с посолството или консулството на съответната държава, която смятате да посетите.

Нужно е също така да изясните изискванията на транспортната компания, по отношение на документите, които следва да бъдат представени при пътуване с деца.

Какво трябва да направя, ако пътувам с кола зад граница?

Преди да решите да пътувате зад граница с личен или служебен автомобил, добре е да потърсите пълна информация относно изискванията на съответната държава по отношение на необходимите документи и регистрационните процедури по време на пътуването. Те са различни за различните държави.

Тази информация можете да получите от дипломатическото представителство на съответната държава в България или от акредитирано за България нейно посолство от трета държава.

За наличието на специфични изисквания на местното законодателство и практика можете да прегледате информацията в рубриката “Пътувам за”, в частта ” Движение по пътищата”, както и евентуално публикуваните на сайта на министерството “Консулски съобщения” в рубриката “Консулски услуги”.

Мога ли да нося със себе си предписаните ми от лекар лекарства?

При необходимост да ползвате специфични лекарства, предписани Ви от български лекар в по-големи количества, е желателно своевременно да се консултирате с дипломатическите представителства на съответната страна. Обща информация за нея можете да намерите на сайта на министерството в рубриката “Пътувам за”, като изберете съответната дестинация. Възможно е този вид лекарства да са в списъка на забранени или наркосъдържащи лекарствени препарати.

Ако не можете да се сдобиете с нужната Ви информация за определен вид лекарство, постарайте се да намалите възможността от възникване на проблеми при преминаването на границите. За целта носете лекарствата в оригиналната им опаковка, в която са закупени от аптечната мрежа, в това число и информацията за медикамента, копие от рецептата и предписанието на лекар, преведени на местния език и заверени от съответното дипломатическо представителство. Съпътстващ документ от медицинските власти, преведен и заверен, Ви е необходим и в случай, че имате метална протеза/става. За повече информация можете да се обърнете към Министерството на здравеопазването.

Какви ваксини е нужно да си направя преди пътуване?

Информация за изискване за определени ваксини можете да намерите в рубриката “Пътувам за”, частта “Документи за пътуване”. За актуални справки се обръщайте към Националния център по заразни и паразитни болести на телефон: + 359 2 944 69 99 /вътрешен 221.

Можете ли да ми препоръчате туристическа  фирма ?

Консулските служители в българските дипломатически представителства нямат право да препоръчват или потвърждават репутацията на една или друга туристическа компания , авиопревозвач, транспортна компания, хотелски вериги т.н.

Ако искате да проучите Вашия туроператор или туристически агент, може да направите това чрез Министерството на икономиката, енергетиката и туризма или Асоциацията на туристическите компании, както и чрез форумите в интернет.

Как мога да подновя българския си паспорт в чужбина?

Ако живеете в чужбина, тази информация можете да получите от посолствата или консулствата на Република България в различните държави или на интернет страницата на Министерството на външните работи, в рубриката “Консулски услуги”, заглавие “Консулски услуги зад граница”, подзаглавие “Издаване на български лични документи”

Аз промених имената/фамилията си. Нуждая ли се от нов паспорт, за да пътувам?

Българското законодателство изисква при промяна на името/фамилията или ЕГН, българските граждани задължително да подадат документи за издаване на нови лични документи, в това число и международен паспорт.

Информация как да подмените паспорта си след промяна в имената можете да получите на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи или като се свържете с Дирекция “Български документи за самоличност” на Министерството на вътрешните работи.

Какво да правя, ако загубя, повредя или ми откраднат паспорта в чужда държава?

Консулските служители в българските задгранични представителства могат да Ви издадат временен паспорт, при заплащане на съответните такси за това. Повече за този вид документ можете да прочетете в рубриката “Консулски услуги”, подзаглавие “Консулски услуги зад граница”, “Издаване на временен паспорт”.

Там, където няма български посолства или консулства, следва да се обърнете към посолство или консулство на държава-членка на ЕС, с молба да ви се издаде временен документ за пътуване, така нар. Emergency Travel Document. Обща информация за този вид документ можете да прочетете в рубриката “Консулски услуги”, подзаглавие “Европейски временен паспорт”.

Какво мога да направя, ако ми откраднат или си загубя дебитната/кредитната карта?

Обща информация по този въпрос можете да намерите в рубриката “Консулски услуги”, подзаглавие “Пътуване в чужбина” – “Спешна необходимост от финансови средства”.

Консулските служители в българските дипломатически представителства зад граница могат да Ви помогнат да се свържете с роднини или приятели, да им предадат информация за случилото се с Вас и да ги информират как да Ви преведат пари от България или друга страна.

Ако съм  арестуван. Можете ли да ме освободите?

Консулските служители в българските дипломатически представителства зад граница нямат право да въздействат върху местните власти така, че да ви освободят от затвора/ ареста.

Това, което те могат да направят, е:

 • да се свържат с приятелите или близките Ви, ако вие пожелаете това;
 • да ви предложат списък на местни адвокати, които да поемат защитата ви;
 • да доведат до знанието на затворническите власти информацията за медицинските проблеми, които евентуално имате и да поискат да Ви се предостави подходящо отношение или медицинска помощ при необходимост;
 • да ви информират за спецификата и условията на затворите или други места за задържане или изтърпяване на наказания в съответната страна, както и за спецификата на местното законодателство.

Бях настанен в болница и ми бе връчена огромна сметка, която не мога да заплатя. Можете ли да ми съдействате, като заплатите?

Ако сте били настанени в болница зад граница, консулските служители в българските задгранични представителства не могат да заплатят вместо Вас разходите за лечението Ви.

Препоръчваме Ви преди пътуване да сключите подходяща застраховка, която да покрива напълно евентуално лечение или медицински услуги.

В случай на заболяване или ако по друга причина се окажете в болница, консулските служители могат да Ви съдействат да се свържете с Вашите приятели или близки, както и да съдействат на Вашия застраховател за уреждане на въпросите. Ако пътувате в Европа и притежавате Европейска здравна карта, следва да имате предвид, че някои от спешните медицински услуги са безплатни, но при всички случаи следва да имате здравна застраховка.

Бях нападнат и ограбен. Можете ли да ми помогнете?

Ако сте станали жертва на престъпление, свържете се незабавно с българското дипломатическо представителство в страната. В тези случаи консулските служители могат:

 • да съдействат да Ви бъде оказана медицинска помощ, в случай че се нуждаете от такава;
 • да се свържат със семейството или приятелите Ви, за да ги информират за случилото се;
 • да Ви съдействат да получите пари, които Вашите близки или приятели могат да Ви преведат;
 • да Ви предоставят списък на адвокати, които биха поели защитата Ви.

Какви документи са ми необходими, ако пътувам с домашен любимец?

Всяка държава има определени изисквания по отношение на документите, които трябва да носите, когато пътувате с домашен любимец. Обща информация по тези въпроси можете да намерите на сайта на министерството, в рубриката “Консулски услуги” – секция ” Пътуване в чужбина” – подзаглавие ” Пътуване с домашни любимци”.

Какво представлява услугата „Пътувам за”?

Услугата “Пътувам за” е предназначена за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното българско посолство при криза да се свърже с Вас и да Ви окаже възможното най-добро съдействие при спешни случаи, като например бедствия, терористични актове, граждански безредици или война.

Начинът на регистрация е описан на сайта на министерството, в прозореца, който се отваря при активиране на рубриката “Пътувам за”, както и след края на информацията, публикувана за всяка отделна дестинация.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2019/03/09 последна редакция в 10:30 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1924 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки