Чужди инвестиции в България вече почти няма

      Публикувано на Friday, 19 June , 2020      1295 Прегледа     
Чужди инвестиции в България вече почти няма

  • Бизнес

Преките чуждестранни инвестиции в България остават символични през април, като добрата новина е, че поне не са отрицателни.

Данните на Българската народна банка (БНБ) показват, че общата им стойност (дългови инструменти, дялов капитал и реинвестирана печалба) достига едва 23.9 млн. евро.
Спадът спрямо април 2019 г. е 85% и както обикновено става въпрос почти изцяло за заеми, които компаниите майки отпускат на българските си дружества.

За първите четири месеца на годината статистиката отчита общо 155 млн. евро преки чуждестранни инвестиции, но това число се дължи изцяло на реинвестираната печалба на дружествата с чужда мажоритарна собственост. При сравнение с година по-рано има спад с повече от 50%.

Инвестициите в дялов капитал (придобиването и създаването на собственост и покупка на имоти) са отрицателни в размер на 25 млн. евро. Дори дълговите инструменти са отрицателна величина за 4-месечния период, като дори „силният“ април  от гледна точка на заемите.

БНБ публикува и данните за отрасловото разпределение на инвестициите. От тях се вижда, че има сектори, в които са вложени чужди средства, като търговията и ремонта на автомобили, във финансовата и застрахователната дейност, в добивната промишленост, както и при имотите. Но има и голямо изтегляне на капитали в преработващата промишленост и производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия.

Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари – април 2020 г. са от Германия (63.6 млн. евро) и Русия (55.9 млн. евро).


Етикети:
Категория Бизнес, България | 2020/06/19 последна редакция в 6:02 PM
Източник : Економик | Снимка :
1296 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки