CME Group премества от Лондон в Амстердам деноминираната в евро търговия с оглед на Брекзит

      Публикувано на Tuesday, 19 March , 2019      301 Прегледа     
CME Group премества от Лондон в Амстердам деноминираната в евро търговия с оглед на Брекзит

  • Лондон

Водещият американски борсов оператор CME Group Inc. обяви в понеделник, че премества от Лондон в Амстердам търговията на деноминирани в евро държавни облигации, на договорите за обратно изкупуване, както и търговията с чуждестранна валута, като целта е да се избегнат сривове в резултат на Брекзит, съобщава Ройтерс.

CME Group, която е една от най-големите борси в света за опции и фючърси, създаде нови звена в холандската финансова столица, за да избегне излагането на риск на нейните клиенти от ЕС при търговията в резултат на излизането на Великобритания от единния пазар,.Клирингът на репо сделките в евро в поделението LCH (London clearing house) на London Stock Exchange вече беше преместено в парижкото клирингово поделение на LCH, за да може да продължи да функционира като клирингова къща в рамките на Европейския съюзи и след Брекзит.

Напускането на клиринговите и на търговските борси представлява сериозен удар върху досегашната репутация на Лондон като световен финансов център. Напускането на базираната в Чикаго голяма борса CME Group от Лондонското Сити ще бъде последвана и от редица други финансови бизнеси, посочва Ройтерс.

Въпреки че изглежда все по-вероятно, че Брекзит ще се отложи след планираната дата на 29-и март, най-голямата паневропейска платформа за търговия с акции – Cboe Europe също планира да прехвърли деноминираната в евро търговия на акции от Лондон до нейно ново звено в Амстердам, като се очаква търговията да започне на новото място на 1-ви април.

От Cboe Europe заявиха през миналата седмица, че “наблюдават внимателно” политическите дискусии, като фондовата борса ще реагира възможно най-бързо на всяко развитие, което да доведе до промяна на тази дата.

В понеделник клирингова къща за борсови сделки EuroCCP пък заяви, че е получила регулаторно одобрение за уреждането на сделките на новите европейските юридически лица на Cboe Europe, Aquis Exchange и Turquoise на Лондонската фондова борса от 1-ви април.

От EuroCCP заявиха, че са “включили” и шест нови юридически лица, базирани в ЕС, действащи като клирингови членове, както и повече от 10 нови членове, основаващи се на търговия в рамките на Европейския съюз.

EuroCCP, през която се уреждат на 30% от европейските сделки с акции, е учредена в Холандия и е собственост на ABN Amro, Cboe Europe, Euronext, Nasdaq и на американския депозитар Trust & Clearing Corp (DTCC).

Съобщението означава, че голяма част от клиринга в деноминираните в евро сделки с акции, понастоящем обработвани от EuroCCP и нейни конкуренти като LCH в Лондон, също ще се преместят в Амстердам.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/03/19 последна редакция в 7:30 PM
Източник : www.bnr.bg | Снимка : Лондон Днес
302 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки