Covid криза: Компании в риск да затворят поради недостиг на персонал

      Публикувано на Friday, 6 November , 2020      1247 Прегледа     
Covid криза: Компании в риск да затворят поради недостиг на персонал

  • Бизнес

След икономическите загуби и свитите производствени обеми здравната криза удари и върху персонала на компаниите.
Заради карантината някои предприятия вече са изправени пред риска да затворят, поради недостиг на работна сила, предупреждават представителите на бизнеса.

300 000 работници и служители или около 10% от заетите у нас са били карантинирани от началото на Covid кризата. 27 000 са болничните, издадени заради коронавируса.

Според бизнеса данните показват, че някои дори са минали през карантината по два пъти, а малка част от карантинираните удостоверяват състоянието си чрез лекар.

Това пък не позволява на работодателите да предприемат мерки за заместването на отсъстващите, казва Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал:

“Има един период на голяма неизвестност, в който работодателят е изправен пред избора или да допуска контактни лица на работните им места с риск те да са заразоносители, да разпространяват заразата, или работните места просто да бъдат оставени без работници по решение на работодателя“.

Така някои предприятия вече се принуждават под натиска на разпространението на заразата да затварят производства заради липсата на персонал. И ако този процес все още е в началната си фаза, работодателите не изключват обострянето на риска в следващите седмици заради пика на пандемията:

“Очаквам наистина в близко бъдеще това да създаде големи трудности в голяма част на предприятията и някои от тях да прекъснат работа заради липса на работна сила“.

Поредният удар върху бизнеса засяга предимно промишленото производство и непрекъснатия производствен цикъл, където дистанционната работа и големите отстояния на работните места са невъзможни.


Етикети:
Категория Бизнес, България | 2020/11/06 последна редакция в 2:30 PM
Източник : | Снимка :
1248 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки