Деница Пенчева: Не е изненада, че Лондон иска да третира различно източноевропейски държави

      Публикувано на Sunday, 14 February , 2021      854 Прегледа     
Деница Пенчева: Не е изненада, че Лондон иска да третира различно източноевропейски държави


След Брекзит Великобритания дискриминира някои страни от ЕС, в т.ч. и България, чрез по-високи такси за издаване на работни визи.
Така цели да ограничи прилива на работници от нашата страна, Естония, Литва, Румъния и Словения. Брюкселското издание „Политико“ твърди, че цитираните държави вече са предприели дипломатическа офанзива с искане към Европейската комисия да не позволява на Лондон да нарушава принципа на равнопоставеност между страните от ЕС.

Защо точно тези пет държави са на прицел от британските власти и каква миграционна политика следва Обединеното кралство след Брекзит коментира пред БНР Деница Пенчева, преподавател по политология и международни миграционни политики в Лондонския университетски колеж:

“Не е изненадващо, че Великобритания иска да третира различно някои източноевропейски държави. Общественото недоволство поради значителен наплив на имигранти след първата и втората вълна на източно разширяване на ЕС беше съществен фактор за Брекзит”.

Според нея учудващо е, че след излизането на Великобритания  от ЕС относително малко се говори за миграционните аспекти на Брекзит.

Тя посочи като причина за това фактът, че търговското споразумение между Брюксел и Лондон се случи малко преди Нова година, но определи като по-съществена причина това, че има значителен обществен и политически натиск да се намали зависимостта на британската икономика от нископлатена ръка, като се има предвид работници от източни страни членки.

Деница Пенчева коментира още, че официални данни и научни изследвания показват, че във Великобритания работници от източноевропейски страни от ЕС имат високи нива на трудова заетост и ниски нива на безработица и рядко разчитат на социално подпомагане.

Тя допълни, че не може обаче да се подценява недоволството от количественият наплив на хора от страни от Източна Европа:

“Българските и румънски граждани незаслужено бяха третирани по различен начин по отношение на достъпа им до британския трудов пазар, но и по отношение на дискриминация и расизъм от страна на британските медии, а понякога и на обществеността”.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/02/14 последна редакция в 12:00 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
855 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки