Денят на Brexit: Как Джонсън приветства „новото начало“

      Публикувано на Friday, 31 January , 2020      986 Прегледа     
Денят на Brexit: Как Джонсън приветства „новото начало“

  • Брекзит

Премиерът отпразнува момента с английско пенливо вино в “Даунинг Стрийт”

Близо четири години след вота за Brexit, Великобритания напусна Европейския съюз , затваряйки една глава в историята на страната и започвайки друга, гледана от някои с оптимизъм, а от други с ужас.

Говорейки преди официалното излизане на Великобритания от ЕС вчера, Борис Джонсън призна, че „има много…, които изпитват чувство на безпокойство и загуба“, но обеща, че това ще доведе до възраждане на британската „сила на независима мисъл и действие“.
Докато часовника на “Даунинг Стрийт” отброяваше момента, когато 47-годишното членство на Обединеното кралство в ЕС официално приключи, Джонсън пусна видео съобщение, заявявайки, че това ще доведе до „истинско национално обновяване и промяна“.

„Най-важното нещо, което може да бъде казано тази вечер е,че това не е края, а началото“, заяви премиерът.

„Това е моментът, когато изгрява нова зора, и завесата се вдига за нова сцена от нашето велико национално представление“, каза той.

Премиерът отпразнува момента с английското пенливо вино в “Даунинг Стрийт”. Сградата беше осветена от червено и синьо светлинно шоу, а площадът на парламента беше покрит с британски знамена за историческия ден.

Но това празнично настроение не беше съпътствано в Европа, където френският президент Емануел Макрон предупреди, че Brexit е „сигнал за тревога“ с огромно историческо значение , като отново повтаря твърдението си, че кампанията референдума през 2016 г. се основава на „лъжи, преувеличения, които са били обещани, но никога няма да постигне”.

На практика сега Великобритания все още не е изцяло извън ЕС, тъй като влиза в т.нар. „транзитен период“, който ще продължи 11 месеца. В този период, по време на който Лондон ще продължи да следва регулациите и правата на ЕС, ще се направят опити да се стигне до търговско споразумение между Брюксел и Обединеното кралство.

Джонсън се зарече, че няма да позволи транзитният период да не бъде удължаван, въпреки че властите в Брюксел многократно призоваваха за това, защото според тях не може да бъде подписана качествена търговска сделка до края на 2020 г.


Етикети:
Категория Брекзит, Лондон | 2020/01/31 последна редакция в 11:10 PM
Източник : www.economic.bg | Снимка : Лондон Днес
987 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки