Начало Лондон Депутатите подкрепиха закона за Брекзит, но Мей е изправена пред нови бунтове

Депутатите подкрепиха закона за Брекзит, но Мей е изправена пред нови бунтовеКатегория Лондон | 2018/06/15 at 7:00 PM | 54
Коментари ->> Добави Коментар

Премиерът Тереза Мей спечели битката за закона за Брекзит в парламента, но понесе поредния удар върху авторитета си.Дебатите демонстрираха тежкото разделение както у торите, така и у лейбъристите.

Долната камара на британския парламент подкрепи желанието на правителството да отхвърли поправките, които можеха да попречат на излизането от митническия съюз и единния пазар.

Така стратегията на Мей остава непокътната.

Но вотът демонстрира, че правителството и разчита на милостта на две враждуващи групи в Консервативната партия – тези, които искат да запазят възможно най-близка връзка с ЕС и тези, които искат чист и цялостен Брекзит. Лейбъристите също са разделени по отношение на бъдещите отношения с ЕС.

Парламентът гласува срещу поправките, предложени от Камарата на лордовете, с които те изискваха министрите да докладват пред тях какви усилия полагат, за да осигурят митнически съюз. Депутатите гласуваха и против оставането в Европейската икономическа зона, която предоставя безмитен достъп до единния пазар в замяна на спазването на принципите на свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали.

Мей предложи, вместо министрите да докладват, правителството да изнася информация за опита си да създаде митническо “споразумение” и това удовлетвори депутатите, но темата остава проблемна и вероятно ще разпали още парламентарни бунтове в бъдеще.

Някои от критиците на Мей твърдят, че ще се противопоставят на плановете ѝ за излизане от митническия съюз по време на други гласувания, които ще бъдат обсъждани в идните седмици.

Проблем има и в определена клауза, която ще им даде контрол върху процеса за Брекзит, ако кабинетът не осигури споразумение за “развод” до 15 февруари 2019 г. Някои депутати са на мнение, че премиерът е поела ангажимент за това, други обаче не смятат, че правителството е използвало достатъчно конкретни фрази, а днес се очаква правителството да оповести предложенията си. Те ще бъдат обсъждани в горната камара на парламента на 18 юни и после ще бъдат върнати в долната. Проевропейските тори заплашиха и да оттеглят подкрепата си за премиера, ако тя не спази обещанията си.

Разцепление при лейбъристите

Много от проевропейски настроените леви не спазиха искането на лидера си Джеръми Корбин и гласуваха за идеите на кабинета вместо за поправката, предложена от него, която искаше нова сделка за единния пазар. Няколко оставки в ръководството също разклатиха авторитета на Корбин. Би Би Си отбелязва, че това е един от най-сериозните вътрешни бунтове срещу него.

За какво не могат да се разберат правителството и депутатите

Правителството на Мей бе против следните поправки, предложени от Камарата на лордовете:

– депутатите да имат още правомощия да следят как кабинетът променя свързаните с ЕС закони

– да се премахне точната дата на Брекзит от формулировката на закона

– министрите да имат само делегирани правомощия да поправят оставащите в сила европейски закони там, където е “необходимо”

– да се забрани на министрите да използват делегирани правомощия за въвеждане в сила на Споразумението за оттегляне между Великобритания и ЕС

– оставането в Европейската икономическа общност да стане “цел за преговори”

– Европейската харта за основните права да бъде пренесена в британското право

– да се дадат по-големи правомощия за оценка на това как министрите използват делегираните си правомощия за промяна на европейските правила за заетостта, здравеопазването, потреблението и защитата на околната среда.

Вместо това кабинетът предложи:

– парламентът да реши какво ще се случи, ако депутатите отхвърлят финалното споразумение за Брекзит

– изрично да се запази сътрудничеството между Северна Ирландия и Република Ирландия и да се гарантира, че няма да има промени на условията по границата без съгласието на правителствата в Лондон и Дъблин

– да позволи съдебни борби срещу британските закони, ако те не спазват общите принципи на европейското право

– да задължи министрите да поддържат европейските принципи за защита на околната среда в националното законодателство и след Брекзит

– да задължи министрите да се стремят към сделка, която да позволи самотните деца бежанци да се присъединят към семействата си във Великобритания.

Правителството прие поправката, която позволява Лондон да копира европейските закони, създадени след Брекзит, и да продължи да участва в европейски агенции. Освен това то подкрепи поправка, която да задължи кабинета да докладва какви са предприетите стъпки до 31 октомври за осигуряване на митнически съюз с ЕС.Етикети: # # # #

Категория Лондон | 2018/06/15 at 7:00 PM
55 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама