Десетима обвиняеми по аферата с италианския боклук

      Публикувано на Saturday, 30 May , 2020      1053 Прегледа     
Десетима обвиняеми по аферата с италианския боклук

  • България

Десетима обвиняеми, седмина от които за участие в организирана престъпна група (ОПГ) по аферата с боклука.
За четирима прокуратура ще иска най-тежката мярка, за двама – домашен арест. За един ще искат парична гаранция от 1 млн. лева.

Това стана ясно от пресконференция на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

От дома на А.Б. (най-вероятно единият от задържаните братя Бобокови – Атанас Бобоков, б. р.) била иззета снимка, на гърба на която имало имена на популярни личности, част от които са убити, като срещу имената са изписани крупни суми в размер стотици милиона лева.

В дома на П.Б. (най-вероятно Пламен Бобоков, б. р.) пък били намерени автобиографии на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), както и биографията на прокурор, който следи делото на Васил Божков.

Около 40 адреса били посетени. Групата е извършила престъпления срещу околната среда и водите, както и престъпления с ДДС.

Красимир Живков е бил в изключително близки връзки с братя Бобокови и е подпомагал дейността им в сферата на отпадъците.

Заместник-министърът на околната среда е оказвал натиск върху подчинени на него лица. Заплашвал ги с уволнения.

Прокурор Ангел Кънев подчерта, че по наказателното производство се работи съвместно с италианските разследващи.

Част от фиктивните дружества на Бобокови никога не били викали капацитет за осъществяване на дейността си в сферата на отпадъците. Отпадъците не са третирани по надлежния ред, стана ясно от думите му.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов отчете, че при добра комуникация и синхрон между службите имало резултати. Операцията била организирана за няколко часа. Над 35 екипа са се включили в операцията. Това за Иванов била най-сложната и трудна за организация операция.

Щял да се търси мотивът, защо в Бобоков са намерени автобиографии на длъжностни лица. Прокурорът, чиято автобиография е сред намерение, не знаел защо е попаднал в полезрението на бизнесмена. Казал е, че не го познава.

По-късно от Специализираната прокуратура публикуваха въпросната снимка, в която личат имената на застреляния през 2005 г. банкер Емил Кюлев, на взривения през 2004 г. в асансьор член на бившата мутренска групировка СИК Стоил Славов, както и на крупните бизнесмени Георги Гергов, Петър Манджуков, Красимир Гергов, Сашо Дончев, Радосвет Радев, Игнат Канев. Написани са и имената на Младен Михалев – Маджо и Маргините (братята Красимир и Николай Маринов), които също бяха част от бившата СИК. Много любопитно е и присъствието на ген. Любен Гоцев, който е бивш заместник-началник на Първо главно управление (външното разузнаване) на Държавна сигурност, както и заместник външен министър и заместник вътрешен министър в края на комунистическия режим.Категория България | 2020/05/30 последна редакция в 10:00 PM
Източник : | Снимка :
1054 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки