До 4 седмици идва имунният отговор при ваксините на “Пфайзер” и на “Модерна”

      Публикувано на Tuesday, 8 December , 2020      836 Прегледа     
До 4 седмици идва имунният отговор при ваксините на “Пфайзер” и на “Модерна”

  • Здраве

“Очакваме финансиране чрез Фонда за научни изследвания до края на годината или в началото на 2021 година“, заяви в „Преди всички“ проф. д-р Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология на размножаването при БАН във връзка с разработка на българските учени чрез внедряване на молекули в белите дробове да бъде стопирано тежко състояние като цитокиновата буря при Covid-19:
 
„Това се базира на едно наше дългогодишно изследване, при което ние показахме, че дори имунотолерантни клетки при активизиране на този комплекс от молекули могат да претърпят клетъчна смърт. Идеята е да се ползват молекули, които потискат определени гени, които са свързани с този процес на свръхактивация и по този начин потенциално заразен човек с коронавирус може да потисне тази свръхреакция“.

Проф. Хайрабедян заяви, че със свои докторанти са представили секвенирането на различни RNK– молекули.

„Това е важно за пациентите с онкологични заболявания. При част от раковите клетки, когато започне да се развива процесът на онкогенеза, те започват да имат характеристики на стволови клетки. Това го правят, за да могат да се активират системи, които им позволяват да избегнат имунния отговор. По този начин те се крият от имунната система и преживяват по-дълго, въпреки че са страшно увредени”.
По думите на специалиста във връзка с предстоящото ваксиниране срещу Covid-19 е важно хората да знаят, че ваксинирането ще се извършва от медици:

„Като при всяка ваксина в нея има показания и противопоказания – има стандартни противопоказания кога не се слага ваксина – кога организмът не е в състояние да изработи имунния отговор, кога трябва да се изчака, ако сме болни, бременни, има и състояния, при които трябва пък да се избърза”.

“В RNK – ваксината имаме само кода на белтъка, няма вирусен носител, това е големият бум в тази нова технология, че ако коронавирусът мутира, много бързо просто ще се промени RNK – то съвсем малко, да се синтезира отново към новата мутация и отново ще могат да се ваксинират хората. При другите типове ваксини не е така, защото има кодирана част от самия вирус.“ Това поясни още проф. Хайрабедян.

Най-ранният имунен отговор с ваксините на “Пфайзер” и “Модерна” ще дойде до две или най-късно до 4 седмици – чрез двете имунизации, които ще се правят.

“Човек с антитела не е нужно да се ваксинира, но след половин година е добре пак да се тества, ако ги е загубил, може да помисли дали да се ваксинира”.Категория Здраве | 2020/12/08 последна редакция в 8:00 PM
Източник : | Снимка :
837 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки