Начало Лондон Добрите времена за британските строителни компании свършиха

Добрите времена за британските строителни компании свършихаКатегория Лондон | 2018/03/09 at 7:00 PM | 142
Коментари ->> Добави Коментар

Акциите на британските строителни компании може и да прекратят резките ръстове заради забавянето на икономиката и на увеличението на цените, пише Bloomberg.

FTSE 350 Household Goods and Home Construction Sector Index отчита ръст от 16% през тази година и около 9%, откакто Великобритания гласува да напусне Европейския съюз (ЕС) преди една година.Темповете вероятно ще се забавят през второто полугодие и след това заради различни опасения – например за вътрешната политика и разходите за строителство, допълва информационната агенция.

„Най-доброто време от годината определено е вече зад нас“, коментира Колин Шеридан, анализатор от Davy Research. „Секторът вероятно ще се справя относително добре през следващите месеци на фона на някои позитивни новини от бизнеса, но има и някои рискове, които стават все по-осезаеми“, допълва той.

Акциите на строителните компании отчитат известно отдръпване през юни, което е и първият спад на ресорния индекс от ноември 2016 г. насам. Настроенията сред строителния бизнес през последните 12 месеца се подкрепят от ръста при завършените жилища и увеличението на приходите на някои от компаниите, сред които Redrow Plc, Taylor Wimpey Plc и Persimmon Plc. Това доведе и до спекулации, че опасенията за сериозно забавяне на пазара са преувеличени.

Година след вота за Brexit обаче натискът върху британската икономика се засилва. Инфлацията отчита най-силния си темп на растеж от повече от три години, което притиска потребителските разходи, а цените на жилищата отчитат най-слабото си годишно увеличение от четири години насам.

Анализатори смятат, че строителният сектор няма да може да продължи да расте при тези икономически условия. Досега цените нарастваха без особена причина извън недостатъчното предлагане и ситуацията на жилищния пазар вече е далеч от нормалното. Тенденцията не е устойчива и не може да продължава.

Допълнителен натиск създава и недостигът на работна ръка за строителния сектор и ръстът на разходите за строителство. Това притиска маржовете на строителните компании и те отстъпват от постигнатите нива, което се очертава да е дългосрочна тенденция. Някои от най-големите строителни компании предупредиха нееднократно, че напускането на ЕС допълнително ще увеличи разходите за строителство.

Миглена ИвановаЕтикети: # # #

Категория Лондон | 2018/03/09 at 7:00 PM
143 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Инвестор | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама