Договор за наем на жилище в Лондон – практически аспекти

      Публикувано на Saturday, 28 July , 2018      9 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
Договор за наем на жилище в Лондон – практически аспекти

 • BG Лондон

Договорите за наем е договор между вас и вашият наемодател „landlord“. Договорът може да е устен или писмен.

Временното държане на имота от наемателя за периода на наема се нарича “tenancy”.

От своя страна “tenancy” може да бъде за фиксиран срок или периодично (седмица за седмица,  месец за месец)

Договорът за наем на жилище трябва да съдържа:

 • имената на лицата по договор и тяхното качество на преподписване, адрес на наемодателя
 • цената на наема и как се плаща
 • кога и при какви условия наема може да се преразгледа
 • къде ще се съхранява депозита
 • при какви условия депозита може да се прихваща
 • от коя дата ще стартира договорът и на коя дата ще изтече срокът
 • адресът на имота
 • датите на ползването на имота и напускането
 • предизвестия за напускане и условия преди напускане на имота
 • права за преотдаване на имота на други лица
 • задължения и права на страните по договора и трети лица.
 • как  и кой ще плаща сметките за имота по време на наема и др.

Видове “tenancy” според английското право:

 Assured shorthold tenancies (ASTs)“, когато: имотът е частен, обитаването е започнало след 15 януари 1989, имотът е основното жилище на наемателя и наемодателя не живее в жилището. Това е най-често срещаната форма на наем от частен наемател за жилищни нужди и се ползва с определена защита от закона.

Не може да бъде “ASTs“  ако наема е за повече от 100.000 паунда на година, ако наема е по малко от 250 паунда на година (1000 паунда за Лондон), е бизнес наем или е наем за лицензирана сграда, дава се под наем , като ваканционхо жилище или наемодателя е общината.

Excluded tenancies or licences – когато наемаме стая в жилищен имот. Обикновенно имаме по-малко права при принудително освобождаванер на имота „eviction”

 • Assured tenancies – наемни договори, които са стартирали между 15 януари 1989 и 27 февруари 1997. Тези наемни договори имат засилена защита при „eviction”.
 • Regulated tenancies – наемни отношения стартирали преди 15 януари 1989. Имат засилена защита при „eviction”. И наемателите имат защита от увеличаване на наема едностранно от наемодателя и могат да поискат определяна на “fair rent” от определена институция или от съда.

Как да се предпазим от проблеми при работа с агенции за недвижими имоти и наемодатели

При наемането на имот, често в практиката агенциите искат предварително “holding deposit” , за да гарантират, че няма да се откажете от наемането на имота. Добре е да се знае че този депозит гарантира  наемането от наемателя на имота, но не е задължително да се държи в гаранционна схема от агенцията или наемодателя.

Задължително е да поискаме договор за този депозит, защото от практиката често настъпват недоразумения относно, какво се случва ако поради някаква причина не можем да наемем имота. В тази връзка дори електронно писмо от агента може да послужи като доказателство за сключения договор, ако платим по електронен път и въз основа само на устни договорки. Този депозит обикновенно се превръща в такъв за имота, ако го наемем, освен ако не е уговорено да се прихване като наем за първият месец.

Когато се уговаряме за депозита и го плащаме трябва да поискаме разписка за сумата и от разписката да е ясно, за какъв депосит е направено плащането. Ако посочено само думата депозит се приема, че не е “holding deposit”.

Често агенциите искат пари за кредитни търсения на името на наемателите, за да се уверят, че сме платежоспособни. Преди да платите тези суми, които често са невъзвращаеми, трябва да се уверите, че нямате проблеми с кредитното си досие.

Добре е да си направите предварително проверка с кредитните агенции. Попитайте, коя е кредитната агенция с която работи агенцията за недвижими имоти. Уверете се, че отговаряте на условията на агенцията.

Поискайте да ви потвърдят писмено минималните критерии на които трябва да отговаряте, като доход, кредитен рейтинг, критерии за наемане по отношение на работата на наемателите, трудов договор, рестрикции за самонаети лица и безработни, брой на  членове на семейството, деца, домашни животни и др.

Да ви потвърдят, какво ще ви върнат от платената сума, ако не отговаряте на критериите. Дали цялата сума или само част от нея ще ви бъде върната. Кой има думата по избора на наемателя, агенцията или собствениак. Има ли и други кандидати за същия имот. Какво ще стане ако тяхният кредитен рейтинг е по-висок.

Ако платите “holding deposit” , поискайте писмено агенцията да ви потвърди, че е снела имота от реклама и няма да го предлага на други потенциални наематели

Ако сключваме договорът с агенция за недвижими имоти, която представлява собственика по договора, е необходимо да се уверим че агенцията има такива права. Можем да поискаме от агенцията да ни предостави писмо от собственика или договор за управление за имота. Тази проверка е необходима, за да се избегнат последващи проблеми с депозита и прехвърлянето на отговорността между агенцията и собственика.

 •  Договорът е необходимо да е подписан от името на агенцията от оторизирано лице ( например работещо за агенцията). Добре е договорът да се подпише в офиса на агенцията а не в имота. С това се гарантира до някъде представителната власт, а също и спомага да се избегнат измами. В тази връзка е добре да поискаме от лицето подписващо договора визитна карта, за да имаме пълните му имена и позиция във фирмата, което често се пропуска в договорите. Добра практика е депозита да се плаща по банков път, а  не на ръка.
 •  Договорът за наем може да се подпише от собственика или упълномощено лице, но е добре да се преподпише и от свидетели, като се посочат техните адреси и пълни имена в договора. Добре е да се подпишат наемателите на всички страници на договора, за да се избегне подмяна на страници, ако впоследствие настъпят проблемни ситуации между наемателя и наемодателя.
 •  При наемане на жилище, всички уговорки, които не са вписани в договора е препоръчително да се поизкат и получат в писмен вид във формата на анекс, писмо от наемодателя и др. Устните уговорки са валидни при определени ситуации, но е трудно да се докажат. Това особенно има значение  при изпращане на предизвестие за напускане на имота. Добре е винаги да е писмено, отправено до съответното лице по-договора и да има доказателство за изпращането (пощенска разписка за изпращане)

Особени проблеми съществуват в практиката при приемането и предаването на владението на имота. Винаги трябва да искаме да се направи приема с приемо -предавателен опис на имота при нанасяне и при напускане. Подписан от наемателя и наемодателя и в който е добре да поискаме своевременно поправки, ако не сме съгласни с определени констатации а също и копие за съхранение.

Не напускайте имота, без да е огледан от агенцията или наемодателя, за да избегнете спорове и евентуални искове за депозита. Накарайте наемодателя да ви се подпише, че приема имота  и няма възражения или ако има такива да ви ги посочи писмено, като съответно вие направите възражение срещу всяко от тях ако имате такива. Добре е документът за издаване на имота да се преподпише от двама свидетели, а също и наемодателя да ви напише писмено, кога ще ви възстанови депозита и да се подпише, ако не е упоменато в договорът ви. Ако депозитът е в гаранционна схема, поизкайте писмо за реализирането на депозита от схемата. (Т.е.че собственика няма възражения да ви се плати депозита)

Препоръчително е винаги да сме наясно съобразно договора, какво имаме право и какво не да правим в имота. Добре е преди всеки ремонт да поискаме писмено разрешение от агенцията и/или наемодателя с точно описание на работата, която възнемеряваме да извършим и за чия сметка ще е извършената работа. За определени видове работа не е необходимо да изкаме разрешение, но зависи от конкретните уговорки с наемодателя.

Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/07/28 последна редакция в 10:15 AM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
10 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Тереза Мей: Brexit няма да е по-лесен, дори да подам оставка
Лондон Новини от Лондон

Тереза Мей: Brexit няма да е по-лесен, дори да подам оставка

Тереза Мей каза на опонентите си, че нейната оставка като премиер няма да облекчи излизането на Лондон от…

Child and Working Tax Credits

Какво да правим, ако катастрофираме в Обединеното кралство?

Как да си сменя BG c UK шофьoрска книжка в Лондон

Пътни блокади и шествия в много градове на страната България

Пътни блокади и шествия в много градове на страната

Протести и блокади имаше за втора поредна неделя в много градове от страната. Стигна се и до напрежение…

Майки на деца с увреждания: Системата ни употреби България

Майки на деца с увреждания: Системата ни употреби

Не се разграничаваме от радостта след оставката на вицепремиера Валери Симеонов, разграничаваме се от тези майки, които играят…

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

Спонсорирани публикации

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

149 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

45 Прегледа

Rotherhithe London River Walks

10 Прегледа

Monument London

83 Прегледа

London’s Tallest Buildings

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве