Договорът за добросъседство с Македония ще бъде ратифициран утре

      Публикувано на Wednesday, 17 January , 2018      17 Прегледа     
Договорът за добросъседство с Македония ще бъде ратифициран утре

  • Свят

Законопроектът за ратифициране на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония ще бъде гласуван от парламента утре.

Това решиха депутатите при приемане на програмата за седмичната програма.

Договорът за добросъседство с Македония беше ратифициран в понеделник от парламента в Скопие, а днес ще бъде разгледан от ресорните комисии в българското Народно събрание.

Преди да бъде гласуван в пленарната зала и да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от комисиите по външна политика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Договорът беше подписан на 1 август от македонския премиер Зоран Заев и българския министър-председател Бойко Борисов на церемония в Скопие. Тогава двамата отказаха да говорят за “отстъпките”, които София и Скопие са направили, за да подпишат документа, и изразиха желание да “гледат напред”, за да се уверят, че и Македония, и Западните Балкани имат европейска перспектива.

Договорът бе подписан след дългогодишно отлагане, а с него двете страни официално признават, че имат “обща история”. Борисов тогава каза, че документът трябва да сложи край и на антибългарската пропаганда в Македония. На събитието присъства делегация от министри, част от които подписаха два документа за сътрудничество в транспорта и енергетиката.

Не се очакват изненади в българския парламент. На 27 юли 2017 г. всички 206 депутати, намиращи се в пленарната зала, гласуваха “за” декларацията, с която се дава подкрепа на правителството за подписване на договора.

Обсъждането на договора, който се очаква да отвори вратите на Македония към евроинтеграция, започна преди над 10 години.

Етикети:
Категория Свят | 2018/01/17 последна редакция в 12:15 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
18 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки