Документи за бебе, родено в Англия/Лондон

      Публикувано на Friday, 28 December , 2018      19531 Прегледа     
Документи за бебе, родено в Англия/Лондон


Струмен Паунов

Alex Development 
07786 967299

www.alexdevelopment.co.uk

Когато бебето се роди в Англия/Лондон ще трябва да си извадите акт за раждане от службата за раждания и бракове във Вашия кансъл по местоживеене.

Имате време да получите акта за раждане до 50 ден на детето.

Обикновено издават розов (съкратен)вариант на акта за раждане и зелен (пълен) акт за раждане, като в зеления се вписват и имената на бащата и майката на бебето.

Отбележете, че въпреки че е родено във Лондон или във Великобритания Вашето бебе не е британски, а български гражданин и при определени условия може да придобие и британско поданство.

След това за да узаконим акта за раждане( да важи и пред българските власти ) трябва да положим апостил на акта за раждане(на зеления-пълен вариант). Това се прави от Външно министерство на Великобритания (FCO) по определена процедура.

След това акта за раждане на бебето с положен апостил трябва да бъде преведен на български език в Лондон от някой от заклетите преводачи към посолството на Р България в Лондон. Има списък на сайта на посолството със заклетите преводачи.

Ако решите да вадите ЕГН на бебето в България може да не превеждате акта за раждане в Лондон, а в България, но ще трябва да подпишете Пълномощно на някой познат или родител да извади ЕГН в България, и след това с докуемента с ЕГН да вадите паспорт в Лондон на бебето.

На преведения акт за раждане с вече положен апостил се прави заверка в консулската служба в посолството.

С така готовия документ в присъствието на бебето и на двамата родители може да се извади временен паспорт, за да можете да приберете бебето в България. Отбележете, че не може да извадите нормален паспорт на бебето веднага в Лондон, защото бебето няма ЕГН.

Ако някой от родителите няма да може да се прибере с бебето и другия родител е необходимо да направите в консулската служба на посолството Пълномощно към другия родител за вадене на документи на бебето(но не и на ПАСПОРТ,  за който при подаване се изискват и двамата родители да се явят), както и Декларация по образец за изкарване на бебето през границата на България.

За това е добре да ползвате услугите на консулските ни служители, които са единствено оторизирани за този вид консулски услуги във Великобритания.

След като бебето и родителя/родителите са в България по местоживеене на майката в общината …….към цялата статия

Източник: БГ Вестник


Етикети:
Категория Полезно | 2018/12/28 последна редакция в 12:30 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
19532 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки