Документът за пътуване в ЕС през пандемията е договорен

      Публикувано на Friday, 21 May , 2021      836 Прегледа     
Документът за пътуване в ЕС през пандемията е договорен

  • Европа

Европейските институции постигнаха в четвъртък вечер предварително споразумение за въвеждане на удостоверение за пътуване на европейските граждани в ЕС по време на пандемията от коронавирус.

Документът, който ще се нарича “Цифрово COVID-19 удостоверение на ЕС” (сертификат) ще показва здравния статус на приносителя си по отношение на инфекцията и ще се издава в три варианта – за ваксинирани, за преболедували и за притежатели на отрицателен тест за COVID-19.
Името на документа беше сменено спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия да се казва Цифрово зелено удостоверение по инициатива на Европарламента.

Нидерландският евродепутат Йорен Ленарс, който беше член на преговорния екип на парламента, съобщи, че е постигната договореност страните членки да не изискват допълнителни тестове и да не карантинират ваксинирани с две дози срещу COVID-19 пътници.

Европейската комисия ще осигури 100 млн. евро, с които да се купят PCR-тестове на “достъпни цени” за хората, които трябва да се изследват, за да получат удостоверение. Първоначалното намерение на Европарламента да договори безплатно тестване, не е прието.

“Преговорите бяха трудни. В един момент останах с впечатление, че страните членки се интересуват повече от своя суверинитет, отколкото от правата на гражданите си. Слава богу, успяхме да намерим компромис”, коментира Ленарс.

Еродепутат съобщи, че е било договорено, че страните членки ще се въздържат да поставят допълнителни ограничения за пътуване, като изисквания за допълнително тестване и карантиниране, освен ако те не се налагат, за да се защити общественото здраве. При налагане на по-строги мерки за пътуване, те ще бъдат анонсирани поне 48 часа преди влизането им в сила.

Предстои постигнатото споразумение да бъде гласувано от Европейския парламент и от страните членки, преди да бъде прието.

Брюксел се надява да въведе удостоверението от 1 юли, за да улесни пътуването в ЕС. То обаче няма да е предусловие за пътуване и хората, които не разполагат с него, ще могат да пътуват при сегашните условия – с PCR-тест и карантина.

Удостоверението ще се издава на хартия или в електронен формат. То ще има QR код, чрез който ще се удостоверява неговата автентичност.

В сряда беше договорено принципно съгласие и за режима за пътуване на туристи от държави извън ЕС. Пътниците от трети държави ще могат да влизат в ЕС свободно, ако са ваксинирани с разрешените за използване в ЕС ваксини срещу COVID-19.

Отделно ЕС ще приеме списък на държави с нисък риск, от който туристи могат да пътуват и без да са ваксинирани.Категория Европа, Коронавирус, Свят | 2021/05/21 последна редакция в 4:00 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
837 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки