Начало Свят Доларът се срина до ново тригодишно дъно

Доларът се срина до ново тригодишно дъноКатегория Свят | 2018/01/26 at 9:28 PM | 150
Коментари ->> Добави Коментар

Щатският долар продължи спада си в четвъртък сутринта и достигна най-ниските си нива от началото на ноември 2014 г. насам. Основната причина за натиска върху “зелените пари” бе вчерашното изказване на американския финансов министър Стивън Мнучин, който заяви, че поевтиняването на валутата не притеснява по никакъв начин американското правителство.Изявлението, което той направи по време на Световния икономически форум в Давос, е важно за пазарните участници, защото представлява крачка встрани от досегашната официална политика на САЩ. Всички финансови министри от 90-те години насам, когато Робърт Рубин зае поста в администрацията на Бил Клинтън, са поддържали тезата, че силният долар съвпада с националния интерес.

Мнучин обаче изтъкна, че ниският курс на долара в момента е добър за външнотърговския баланс и създава нови възможности. Все пак той не пропусна да добави, че в дългосрочен план курсът на долара отразява силата на американската икономика и че той ще продължи да бъде водещата резервна валута в световен мащаб. Това уточнение обаче не беше достатъчно да спре доларовите разпродажби и тази сутрин “зелените пари” загубиха още позиции.

Доларът падна до 1,2445 спрямо еврото, а британският паунд достигна нива от над долар и 43 цента за първи път от началото на юни 2016 г. (тоест от преди референдума за брекзит).

Доларът поевтиня и спрямо японската йена до равнища от под 109 – най-ниските за последните четири месеца и половина.

Силната йена се отрази негативно на капиталовите пазари в Япония днес, защото, за разлика от Стивън Мнучин, износителите в Страната на изгрюващото слънце никак не гледат с добро око на поевтиняващия долар. Водещият борсов индекс Nikkei 225 загуби над 1% от стойността си по време на днешната търговска сесия. Иначе на останалите пазари в азиатско-тихоокеанския регион търговията остана в сравнително тесни граници, а индексите се движат почти без промяна след деветте поредни повишения и отчетения в сряда исторически връх за регионалния бенчмарк MSCI Asia Pacific.

Златото пък продължи възходящата си тенденция, повлияно от слабия долар.

Ценният метал се търгува на нива от близо 1365 долара за тройунция. В следващите часове фокусът на вниманието на пазарните участници, а и на световните политически лидери, ще бъде насочен към изказването на американския президент Доналд Тръмп пред делегатите на Световния икономически форум.

В Европа пък Марио Драги и неговите колеги от Европейската централна банка ще проведат редовното заседание, на което ще вземат решение за лихвените равнища в еврозоната. Инвеститорите очакват от президента на ЕЦБ да осветли намеренията си по отношение на монетарната политика, защото поскъпването на единната валута може да се окаже пречка пред плановете за постепенно намаляване на финансовите стимули и плавно повишение на лихвите.Етикети: # # # #

Категория Свят | 2018/01/26 at 9:28 PM
151 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : БЛИЦ | Снимка : Лондон ДНЕС
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама