Домашно отгледани зеленчуци пратиха британци в болница

      Публикувано на Saturday, 5 September , 2020      2424 Прегледа     
Домашно отгледани зеленчуци пратиха британци в болница

  • Лондон

Когато пандемията от коронавирус наложи пълна карантина във Великобритания, – най-тежко пострадалата страна в Европа, множество британци решиха да гледат домашни зеленчуци в градините си, за да си помогнат и финансово, и да са сигурни, че ядат чиста храна.
Вместо да изпишат вежди, обаче, те са изболи очи, и то десетки пъти, пише “Дейли мейл”.

В рамките на седмици след налагането на карантина, един от най-печелившите бизнеси е бил продажбата на семена за зеленчуци. Кралското градинарско общество е отчело петкратно увеличение на имейлите и обажданията от хора, които са търсили различни градинарски съвети.

В крайна сметка, какво по-здравословно от това да бъдеш на чист въздух, отглеждайки вкусни домашно отгледани зеленчуци?

Вече е доказано, че градинарството не само укрепва психичното здраве, но и намалява седмичните сметки за пазаруване в момент на икономическа несигурност.

Според някои тревожни доклади на Кралското градинарско общество, обаче, отглеждането на собствени зеленчуци може сериозно да навреди на здравето, вместо да го подобри.

Смята се, че десетки, дори стотици пишман градинари са били отровени през последните месеци и са потърсили спешна помощ, след като са консумирали плодовете на труда си – домашни тиквички, пълни с нитрати и вредни токсини. Те са постъпили в болници със симптоми на хранително отравяне – остра болка в стомаха, силно повръщане и диария, треска и ужасяващи халюцинации.

istock
istock

На онлайн форум, организиран от Федерацията за разпределение на Брайтън и Хоув, около 30 души от различни части на страната съобщават, че са били тежко болни през последните няколко месеца в резултат на ядене на домашно отгледани тиквички. А при възрастните хора последиците са потенциално много опасни. Някои дори разказват за случайно отравяне на гостите на вечерята, консумирали домашна тиквичка.

Тазгодишните данни от Великобритания за отравяния, свързани с тиквички, са оскъдни. Разследване от 2018 г. във Франция обаче разкрива повече от 350 случая, свързани с токсични зеленчуци за период от четири години, според доклад в Journal of Clinical Toxicology. В много редки случаи може дори да бъде фатално. През 2014 г. пенсионер от Хилдесхайм в Германия почина след ядене на яхния, приготвена с тиквички, дадени му от съсед и отгледани в биоградината му.

Как обаче домашно произведени зеленчуци могат да натрупат такива токсини и отрови?

Първо, проблемът не е само в тиквичките, те просто са по-популярната опция за отглеждане на собствени продукти. Краставиците, тиквите и тиквичките могат да имат един и същ ефект – всъщност състоянието е наречено “Синдром на токсичния шок”.

Всички тези зеленчуци произхождат от семейство растения, които естествено съдържат високи нива на химикал, наречен кукурбитацин, който ги предпазва от насекоми и болести, но който е токсичен за хората – дори когато са варени, печени или пържени. Търговските производители на зеленчуци използват генетично модифицирани семена, така че произведените от тях зеленчуци не съдържат този химикал, премахват горчивия им вкус, така че крайният продукт да бъде вкусен.

istock
istock

Наравно със засаждането на семена от тиквички, почти всеки градинар сади и семе от декоративни тиквички, за да може да се радва на плодовете им през зимата. Кръстосаното опрашване на сортовете, обаче, води до непредвидими последствия за вкусовите качества на тиквичките и натрупването на кукурбитацина в тях без стопанинът да подозира дори.

„Много градинари обичат да отглеждат декоративни кратуни“, казва Гай Бартър, главен градинар в Кралското общество за градинарство. „Това са негодни за консумация тикви, тикви или тиквички, които са много ярки и цветни и се отглеждат като форма на декорация около градината.“

Със своите ярко жълти, зелени или оранжеви кожи, кратунките често се използват, за да развеселят цветните лехи или дори да добавят цвят в дома. Но за разлика от техните годни за консумация братовчеди, те задържат високи нива на токсини.

istock
istock

„Проблеми възникват, когато едни и същи пчели опрашват както декоративните кратуни, така и ядливите зеленчуци“, казва Бартър. „Пчелите летят на разстояние от около 3-4 километра, така че ако някой отглежда декоративни кратуни в такъв радиус от вашата градина, има шанс зеленчуците ви да бъдат опрашени кръстосано“, допълва Бартър.

Експертът съветва хората първо задължително да пробват зеленчуците преди готвене, и ако имат дори съвсем лек горчив вкус, да не ги консумират.


Етикети:
Категория Лондон | 2020/09/05 последна редакция в 4:13 PM
Източник : Парите ни | Снимка : Google
2425 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки