Доминик Къмингс – Сивият кардинал на Брекзит

      Публикувано на Wednesday, 27 November , 2019      1693 Прегледа     
Доминик Къмингс – Сивият кардинал на Брекзит


Почитател на авторитарни режими, безскрупулен кукловод, гениален тактик: Доминик Къмингс е “архитект на Брекзита”.

Неговите послания убедиха британците, че трябва да напуснат ЕС, констатира Дойче веле
Какво се знае за сивия кардинал в Лондон?

Брекзит на всяка цена – тази цел преследваше Борис Джонсън още от деня, в който смени Тереза Мей на премиерския пост. Джонсън иска да изведе Великобритания от Европейския съюз – каквато и да е цената за това. Затова се бори с всички възможни средства – дори с такива, които доскоро не бяха смятани за израз на изискан политически стил.

Джонсън фиксира датата за Брекзит на 31 октомври, заявявайки, че страната ще излезе от Общността дори и да няма сделка с ЕС. Той изключи над 20 членове от фракцията на торите, защото те отказваха да подкрепят твърдия му курс за Брекзит. И изпрати парламента в принудителна ваканция, тъй като депутатите не му осигуряваха мнозинството, което му беше нужно.

Безскрупулен кукловод?

Според много наблюдатели, “сивият кардинал” на тази стратегия е Доминик Къмингс, близък съветник на Джонсън. Критиците му го смятат за безскрупулен кукловод, почитателите – за гениален тактик. Джонсън избра 47-годишния Доминик Къмингс за свой стратегически съветник, след като пое премиерския пост през юли. Сътрудници от “Даунинг Стрийт” твърдят, че Къмингс е наложил властта си “с терор”. Той освободи четири съветнички на премиера. Една от тях дори беше изведена с полиция от “Даунинг стрийт”.

Къмингс е роден през 1971 в Дърам, Северна Англия. Следвал е история в Оксфорд. Негов близък от годините в университета го описва като “много по-умен от министър-председателя”. След края на следването си, Къмингс прекарва три години в Русия. Говори се, че е участвал в основаването на авиокомпания, която обаче така и не вижда бял свят. Завърнал се обратно във Великобритания той има повече успех: Участва в лобистка група срещу еврото и срещу присъединяването на страната към Еврозоната.

“Да си върнем контрола”

По време на кампанията за напускане на ЕС Къмингс се наложи като истински идеолог на Брекзита. Той създаде слогана “Да си върнем контрола”, с който на британците се внушаваше, че трябва да имат правото сами да решават вътрешните си въпроси. В името на тази кампания Къмингс съвсем съзнателно разпространяваше напълно фалшиви информации.

Най-известният пример: автобус, облепен с надписа, че Великобритания плаща всяка седмица по 350 милиона паунда (410 милиона евро) на Брюксел. Пари, които можели да се вложат много по-смислено в британското здравеопазване. Това твърдение, също както и редица други от времето на кампанията, се оказа пълна лъжа.

“Ясната цел на Къмингс е да печели политическите игри”, казва Тим Шипман, политически редактор на “Сънди Таймс”, който често е интервюирал съветника на премиера . Журналистът казва, че Къмингс е силно поляризираща фигура: “Хората или го обичат, или го мразят”.

Къмингс не крие презрението си към политиците и държавните служители и ги обвинява в нарцисизъм. Той не храни топли чувства и към парламентарната демокрация, това показва възхищението му пред авторитарни режими – като този в Китай – заради “ефективното вземане на решения”.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз, според Къмингс, е ново начало, необходимо, за да промени из основи системата. То щяло да превърне Великобритания в по-ефективна и по-динамична страна. За целта бяха обявени и предсрочните избори на 12 декември, които Джонсън свика със стратегическата помощ на Къмингс. Идеята беше, че ако в бъдещия парламент има консервативно мнозинство, то ще може да гласува излизането на страната от ЕС.

По време на предизборната кампания Къмингс, който е безпартиен, смята да остане встрани. Той предаде щафетата на Айзек Левидо – малко познат 35-годишен австралиец, който е помогнал за успеха на Либералната партия в родната си страна.

Коригиране на консервативния курс

Левидо се смята за пълна противоположност на Къмингс: мек в обноските си, предпазлив, екипно ориентиран. С негова помощ консерваторите ще се опитат да приобщават нови избиратели, вместо да ги отблъскват. Целта е да се достигне до максимално широк кръг от консервативно настроени избиратели, така че торите да имат мнозинство в бъдещия парламент.

Такава е официалната версия на “Даунинг стрийт”. Въпреки това Къмингс вече е повлиял на кампанията: Неговата стратегия “People versus parliament”, с други думи – хората срещу парламента, който досега предотвратяваше Брекзита, се използва от Джонсън във всичките му публични прояви.

Дори и в сянка, Къмингс ще продължава да дърпа конците като най-близък съветник на министър-председателя. Според наблюдатели, той очаква момента, в който Джонсън ще спечели изборите, за да доведе Брекзита до успешен край. Тогава Доминик Къмингс ще влезе в историята като архитект на Брекзита.


Етикети:
Категория Лондон | 2019/11/27 последна редакция в 8:47 PM
Източник : Нюз | Снимка : Google
1694 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки