Дори и при споразумение с ЕС, след Brexit Великобритания ще изпита сериозни трудности

      Публикувано на Monday, 9 November , 2020      4854 Прегледа     
Дори и при споразумение с ЕС, след Brexit Великобритания ще изпита сериозни трудности

  • Лондон

Компаниите са изправени пред сериозни сътресения в края на годината заради Brexit,
дори ако Великобритания и ЕС подпишат споразумение за свободна търговия, заявиха от британската Сметна палата, предава Bloomberg.

„Вероятно ще има значителни смущения на границата“, заявиха от институцията в доклад за готовността на Великобритания за Brexit, публикуван в петък. Много търговци и трети страни няма да са готови за нов контрол от ЕС, пише в документа.

Докладът, който изброява множество рискови области в правителственото планиране на Brexit, подчертава надигащите се опасности за търговията между Великобритания и най-големия й търговски партньор.

От 1 януари, дори и при търговска сделка, бизнесът ще трябва да подаде нови митнически документи и да се съобрази с новите правителствени IТ системи за преминаване на границата.

„Направена е значителна подготовка за промените и ние ще продължим да я правим, за да гарантираме плавен преход“, заяви говорителят на премиера Борис Джонсън Джейми Дейвис по време на разговор с репортери в петък. По думите му кабинетът през цялото време работи в тясно сътрудничество с бизнеса и засилва ангажимента си към него.

Проблемите, подчертани от Сметната палата, включват неуспех да се разшири броят на митническите посредници, за да се справят с документите след Brexit, което означава, че някои компании ще трябва да спрат търговията с ЕС.

В доклада се казва, че пандемията от коронавирус затруднява планирането както от правителството, така и от компаниите, като пренасочва персонала и ресурсите далеч от подготовката за Brexit.

Той също така подчертава опасността, че сътресението от излизането от единния пазар може да съвпадне с отрицателното въздействие на вируса.

„Съществува риск широкомащабните смущения да настъпят в момент, когато правителството и бизнесът продължават да се борят с ефектите на Covid-19. Освен това трябва да се внимава за всеки повишен риск от контрабанда или друго престъпно поведение, което използва пропуски или несъответствия в граничните операции“, заявиха от Сметната палата на Обединеното кралство.


Етикети:
Категория Лондон | 2020/11/09 последна редакция в 4:38 PM
Източник : Блумбърг ТВ | Снимка : Google
4855 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки