Доц. Петър Чобанов: Има риск да се изгуби допълнително работна ръка заради пандемията

      Публикувано на Friday, 5 February , 2021      690 Прегледа     
Доц. Петър Чобанов: Има риск да се изгуби допълнително работна ръка заради пандемията

  • България

„Оценка на въздействието на мерките няма как да бъде извършена, защото нямаме събрана на едно място достоверна информация, няма регистър, а само свободни приказки… При нас напрежението ще продължи, докато трае пандемията и ограничителните мерки“. Това коментира пред БНР доц. Петър Чобанов, директор на Института по икономика и политика към УНСС, бивш финансов министър.
Оценката на Института е за умерен спад на икономиката от 4%.

„Има риск да се изгуби допълнително работна ръка. Ако не видят бързо възстановяване на икономиката, хората може да потърсят препитание извън България. Инвестициите и преди кризата, и поради кризата са недостатъчни… Процесите, които засягат потенциала за икономически растеж, продължават да се влошават и поради пандемията. Трябва да им се обърне сериозно внимание,“ коментира той.

В предаването „Нещо повече“ доц. Чобанов допълни:

„Много вероятно е да се наложи актуализация на бюджета. В последните години актуализацията не е табу, затова и през тази година със сигурност ще има“.

Предстои преформатиране на бизнесите и затова има два фактора – ускоряване на дигитализацията и зелената сделка.

„Натрупват се рискове с дълговете на държавите. Развитите икономики са емитирали нов дълг в размер на 20 трлн. долара. Петте големи централни банки от западния свят са купили, за да помогнат на правителствата, ценни книги в размер на 5 трлн. долара. Това е много голяма задлъжнялост. Избухването на задлъжнялостта поражда опасения за бъдещето – дали няма да премине в инфлация,“ коментира още експертът.

Доц. Петър Чобанов подчерта, че очакванията за голям растеж на китайската икономика и едно евентуално съживяване след средата на годината на останалите икономики крие своите рискове от гледна точка на повишаването на цените на суровините.

„Тук се поражда сериозен риск от инфлация… Когато една голяма икономика иска да навакса и иска бурно да се развива, това се отразява глобално,“ обясни бившият финансов министър.


Етикети:
Категория България | 2021/02/05 последна редакция в 11:00 AM
Източник : Епицентър | Снимка : Google
691 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки