Драматично влошаване на икономическите нагласи в Германия към близо 6-годишно дъно

      Публикувано на Tuesday, 12 June , 2018      33 Прегледа     
Драматично влошаване на икономическите нагласи в Германия към близо 6-годишно дъно

  • Свят

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на Германия през следващите месеци се влошиха осезаемо през юни до най-ниско ниво от септември 2012-а година насам,

отразявайки ескалиращото търговското напрежение със САЩ и притесненията, че новото италианско правителство може да провежда политики, които да дестабилизират финансовите пазари, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, спадна рязко през юни до -16,1 пункта от -8,2 пункта през май и осредните очаквания на финансовите пазари за по-скромно понижение до -14,0 пункта.

Това е най-ниското ниво на индекса от септември 2012 година насам и далеч под неговото дългосрочно ниво от 23,3 пункта, както и под неговия януарски връх от 20,4 пункта.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се понижи до 80,6 пункта от 87,4 пункта месец по-рано и средна прогноза за индекс на ниво от 85,0 пункта.

                                                                                                               Индекс на икономическите нагласи в Германия

Снимка

“Последната ескалация на търговския диспут със Съединените щати, както и страховете, че новото италианско правителство може да провежда политики, които да доведат до дестабилизация на финансовите пазари оставиха своя негативен отпечатък върху икономическите перспективи в Германия”, коментира днешните данни президентът на института ZEW – професор Ахим Вамбах.

“Освен това, немската индустрия отчита по-лоши от очакваните данни за износа, производството и входящите поръчки през април. В резултат на това икономическите перспективи за следващите шест месеца се влошиха значително”, допълни той.

Очакванията на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие в еврозоната се влошиха дори още по-рязко от тези в рамките на Германия. Съответният индекс на бъдещите очаквания се срина през юни до -12,6 пункта от +2,4 пункта през май, докато индикаторът за текущата икономическа ситуация в Еврозоната се понижи още по-драматично до 39,9 пункта от 16,2 пункта от 56,1 пункта през предходния месец.

Солидният спад в икономическите перспективи пред еврозоната се дължи до голяма степен на много по-песимистична оценка за икономиката на Италия.

В рамките на месец индексът на италианските икономически очаквания падна с цели 31,7 пункта до -48,4 пункта, докато индексът, измерващ оценката на сегашната ситуация на Апенините, отбеляза спад с 14,3 пункта до -32,8 пункта.


Категория Свят | 2018/06/12 последна редакция в 12:20 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
34 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки