Начало България Държавата дава по 8 милиона за служебни адвокати

Държавата дава по 8 милиона за служебни адвокати

Категория България | 2018/03/21 at 9:20 AM | 34
Коментари ->> Добави Коментар

Държавата плаща по 8 млн. лева годишно за служебни адвокати, пише “Монитор”, като се позовава на данни от Националното бюро за правна помощ.Юристите се назначават основно по дела, за които ищците нямат пари за адвокати.

В такива случаи държавата предвижда да се назначават служебни защитници, които да представляват едната страна по делото.

Според справката най-много пари отиват за процеси в София – 1 873 370 лева. Следват Бургас с 542 920 лева и Варна с 478 830 лева, изплатени за последната отчетена 2016 година.

Около 15 хиляди лева отиват и за командировки на адвокати, които пътуват от една колегия в друга. Това става на основание чл. 38 ал. 5 от ЗПП, който визира предоставянето на правна помощ в други населени места.

Безплатната правна помощ помага реално на социално слабите хора да имат достъп до правосъдие, тъй като те не могат да плащат дори минималните адвокатски хонорари, които са регламентирани с наредба на Висшия адвокатски съвет.

Според нея писмената консултация от адвокат е 40 лв., проучването на дело и даване на мнение по него – 60 лв., изготвяне на тъжби до прокуратурата и полицията – 50 лв., съставяне на завещание – 150 лв.

Минималният адвокатски хонорар за развод по исков ред е 500 лв., за развод по взаимно съгласие – 300 лв., а за бащинство и оспорване на бащинство – 250 лв. От няколко години е предвидена и опцията за безплатна правна помощ по телефона.


Категория България | 2018/03/21 at 9:20 AM
35 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Днес | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама