Начало BG Лондон Две нови български училища отварят в Англия през есента

Две нови български училища отварят в Англия през есентаКатегория BG Лондон | 2016/02/23 at 6:24 PM | 95
Коментари ->> Добави Коментар

Две нови български училища отварят в Англия през есента.Те няма да са в столицата, а в северозападната част на страната. Ръководител на едното е Здравка Ненчева-Дейвис, която живее и работи от 20 години във Великобритания, но е родена в Разград. Тя е след учредителите на Българо-британската фондация „Свети Георги“, под чиято шапка ще работят училищата в Глостър и Бристол.

Идеята за създаването на фондацията „Св. Георги“ възниква в началото на годината. Българските емигранти, които живеят в района на Глостър са между 500 и 600 и вече са организирали няколко общи събития, като отбелязване на български празници и благотворителни събирания за събиране на средства за функционирането на училище „Христо Ботев“ – разказва Здравка Ненчева-Дейвис.

Около 50 ще са децата, които ще посещават всяка неделя българското училище в Глостър. Повечето са в предучилищна възраст, 15 са децата в първи клас, по-големите ще се събират в младежки клуб „Дебат“.

Децата особено в първи клас са изключително развълнувани, че ще идват на училище, защото те вече ходят в британската образователна система, но интересът идва от това, че ще говорят само на български, както повечето от тях без смесени бракове, говорят вкъщи и през ваканцията в България. Затова  чакат с нетърпение първия учебен ден.

Българското училище в Глостър ще е в общинско помещение под наем. Ще се издържа от таксите, плащани от родителите. Все още се набират квалифицирани кадри, които да обучават децата.

Ще се издържаме от родителски такси и дарения през първата учебна година, като се надяваме догодина по проекти на българското Министерство на образованието  да кандидатстваме за финансиране

Само аз съм квалифициране педагогически кадър и имам опит в образователната система, но в среден и горен курс, а тези които искат да работят в училището, са от други професии. Надявам се, че ще се появят начални и предучилищни учители, които да искат да помагат,

Към училището ще има и подвижна библиотека с книги на български език – разказва Здравка Ненчева-Дейвис.

Българското училище в Глостър отваря врати на 6 септември – Деня на Съединението на България.

Ще посрещнем децата с питка и мед, ще излеем вода от менчето на моята баба, здравец от моята градина ще наберем, поръчала съм звънец, който ще е символ на училището, подготовката е в пълен ход.

Няколко дни по-късно – на 12 септември – отваря и второто българско училище в Северозападна Англия.  То също е създадено от фондация „Св. Георги“, ще се намира в Бристол и ще носи името на Иван Вазов.

Най-важната цел на фондацията „Св. Георги“ и на двете училища е запазване на българския културен дух и нашето наследство, което трябва да предаваме на децата си, за да го носят със себе си, с езика, литературата, историята и гордостта, че са българи.

 

 

БГ Вестник Лондон Онлайн » БългарияАбонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама