Две трети от британските фирми са “напълно работещи” през юли след пролетната Covid-блокада

      Публикувано на Wednesday, 5 August , 2020      2986 Прегледа     
Две трети от британските фирми са “напълно работещи” през юли след пролетната Covid-блокада


Две трети от британския бизнес посочва, че вече е “напълно работещ” в сравнение с около 50% през юни, след като въведените строги ограничителни мерки заради разпространението на коронавируса доведоха до блокиране на икономическия живот в Обединеното кралство през пролетта.
Това показват резултати от последна анкета на  Конфедерацията на британската индустрия (CBI), публикувана в неделя и цитирана от Ройтерс.

Други 21% от анкетираните предприятия заявяват, че през първата половина на юли “работят частично”, като някои от техните сгради и офиси са все още затворени.

“С постепенното отваряне отново на бизнеса данните за този месец изглежда показват повратна точка за икономиката“, посочи Алпеш Палея, икономист от CBI – една от основните бизнес организации във Великобритания.

Редица фирми обаче, особено тези насочени към потребителските сектори, остават в “остри финансови затруднения”, добави той.

Блокадата на Великобритания започна бавно да се разхлабва през месец май, като последната голяма промяна беше на 4-ти юли, когато на хотели, заведения и ресторанти беше разрешено да отворят отново., напомня Ройтерс.

В петък обаче премиерът на страната Борис Джонсън заяви, че отлага по-нататъшното разхлабване на ограничителните мерки с оглед ново нарастване нa новозаразените с Covid-19.

Бизнес отбелязва през юли, че работи с 85% от обичайния си капацитет поради социално дистанциране, което е повишение спрямо 72% през юни, когато все още важеше правилото за дистанция между хората от два метра.

Липсата на търсене от страна на клиентите продължава да бъде най-честото предизвикателство на бизнеса за възобновяване на нормалните операции, отбеляза CBI.

Повече от две трети фирми определят тази липса на бариера пред нормалните им дейности, което е леко намаление спрямо юни.

През следващата седмица (на 6-и август, четвъртък) Английската централна банка ще представи новите си тримесечни макропрогнози, тъй като различните сектори на британската икономика се възстановяват с различни темпове от безпрецедентния икономически спад.

Дали основната бариера пред растежа е липсата на потребителско търсене или трудностите на бизнеса да посрещне това търсене, ще бъде от ключово значение за решенията по-късно тази година на централната банка за предприеманите от нея стимулиращи мерки, отбелязва Ройтерс.


Етикети:
Категория Лондон | 2020/08/05 последна редакция в 3:01 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
2987 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки