Джонсън: Съдбата на тази велика страна сега е твърдо в нашите ръце

      Публикувано на Friday, 1 January , 2021      341 Прегледа     
Джонсън: Съдбата на тази велика страна сега е твърдо в нашите ръце


От 23:00 часа  по Гринуич или в 01:00 часа след полунощ българско време, когато изтича т. нар. „преходен период“ за Брекзит,
влиза в сила търговското споразумение за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз.

След като и двете камари на британския парламент гласуваха споразумението и така то се превърна закон, премиерът Борис Джонсън обяви: „Съдбата на тази велика страна сега е твърдо в нашите ръце!“.

Камарата на общините и Камарата на лордовете за безпрецедентно кратък срок – в рамките на един ден, одобриха сделката за Брекзит. Късно снощи, както повеляват правилата, и британската кралица даде своята благословия за превръщането на документа в закон.

При гласуването нямаше проблеми, защото се стигна донякъде до куриозната ситуация основната опозиционна партия на лейбъристите да подкрепи сделката по две причини – първо, защото това е единствената алтернатива на Брекзит без сделка, и второ, защото ако гласува против сделката, това би се приело като гласуване за Брекзит без сделка.

Другите опозиционни партии обаче или гласуваха против, или се въздържаха.

Отявленият брекзитиър Бил Каш сравни Борис Джонсън с древногръцкия държавник Перикъл и с Александър Велики, като заяви, че „премиерът е спасил британската демокрация“.

Въпреки еуфорията от страна на премиера Борис Джонсън, неговото правителство и приближените в процеса по излизане от ЕС и поемане обратно  на контрола върху законите, парите и границите, мнозина продължават да смятат, че Великобритания ще бъде по-зле извън ЕС.

При отделно гласуване, макар и чисто символично, парламентите на Шотландия и Северна Ирландия отхвърлиха сделката.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/01/01 последна редакция в 7:35 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
342 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки