Джонсън ще поиска отлагане на Брекзит, ако няма сделка до 19 октомври

      Публикувано на Saturday, 5 October , 2019      1635 Прегледа     
Джонсън ще поиска отлагане на Брекзит, ако няма сделка до 19 октомври


Британският премиер Борис Джонсън ще изпрати писмо до Европейския съюз, искайки отсрочка на Брекзит, ако до 19 октомври няма договорена сделка за “развода”, според правителствени документи, внесени в шотландски съд, предаде Би Би Си, цитирана от “Ройтерс”.
Миналия месец опозиционни депутати и разбунтували се представители на Консервативната партия на Джонсън прокараха закон, изискващ премиера да поиска отлагане на Брекзит.

Джонсън, макар да обеща да спази законодателството, настоя, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври, каквото и да става, без да обясни противоречието.

Опоненти подозират, че той ще потърси законова вратичка или ще опита да притисне ЕС да не се съгласи с молбата за отлагане.

Активисти против Брекзит започнаха правни действия в шотландски съдилища в петък, за да го задължат да се спази закона или за да могат съдии да пишат до ЕС от негово име, искайки отсрочката. Според жалбата на активистите, ако Джонсън не се съобрази, може да му бъде наложено наказание, включително глоба и затвор.

В документи до шотландски съд правителството завява, че Джонсън приема, че е задължен да изпрати писмо до ЕС, искайки отсрочка, и че ако тя бъде дадена, Великобритания ще се съгласи с нея.

По-рано тази седмица премиерът представи на ЕС план за нова сделка за Брекзит. По думите му той е “конструктивен и разумен”. Джонсън подчерта, че ако ЕС не бъде по-гъвкав, е готов да изкара Великобритания без сделка за “развода”.

Европейският парламент обаче заяви, че не смята, че предложенията “в последния момент” в сегашната им форма представляват основа за постигане на споразумение.

Всяко споразумение за оттегляне и бъдещо асоцииране или международно споразумение с Обединеното кралство ще трябва да бъде одобрено от европарламента.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер откри проблематични моменти в най-новите предложения на Великобритания за Брекзит и посочи, че са необходими допълнителни разговори.


Етикети:
Категория Лондон | 2019/10/05 последна редакция в 5:16 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
1636 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки