ЕК настоява за временни мерки, докато се намери трайно решение с миграцията

      Публикувано на Tuesday, 15 January , 2019      335 Прегледа     
ЕК настоява за временни мерки, докато се намери трайно решение с миграцията

  • Европа

Европейската комисия отново настоя днес за въвеждането на временни мерки по въпроса с миграцията, докато се намери трайно решение за промяна на правилата от Дъблин.

Не можем повече да продължаваме с решения “в крачка”, заяви пред Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.Той отбеляза, че макар броят на пристигащите в ЕС мигранти да намалява, расте политическата съпротива за намирането на трайни решения в областта на миграцията.

Румънското председателство на Съвета на ЕС днес отчете, че миналата година пристигналите незаконни мигранти са били 150 000 и това е най-ниското равнище от пет години насам. Според председателството тези данни се дължат на сътрудничеството с държави извън ЕС и затова усилията в тази посока трябва да продължат.

В последвалите изказвания групата на Европейската народна партия (ЕНП) отбеляза, че досега са били разгледани седем предложения за промяна на правилата от Дъблин. Липсват достатъчна решимост и политическа воля за промяна, коментира групата на ЕНП.

Групата на социалистите и демократите заяви, че отговорността е в Съвета на ЕС. Социалистите призоваха за одобряването на общ и траен подход, основан на европейските ценности.

Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) уточниха, че днес по света има 16 милиона преселници и заявиха, че ЕС не може да приеме всички. Според ЕКР е необходимо външните граници на ЕС да бъдат защитени, а държавите от тази част на Общността да получат подкрепа.

Групата на либералите (АЛДЕ) настоя защита да бъде предоставена само на мигрантите, които отговарят на изискванията за получаването на убежище. Според АЛДЕ останалите трябва да бъдат връщани там, откъдето са дошли.

Групата на Зелените коментира, че отпусканите от ЕС средства за решаване на предизвикателствата с миграцията попадат в авторитарни режими. Ако ЕС се превърне в крепост, това ще бъде в разрез с европейските ценности за човешкото достойнство, добавиха от тази парламентарна група.

Европейската обединена левица отбеляза, че липсата на споразумение по промените на правилата от Дъблин води до човешки жертви. Групата “Европа на свободата и пряката демокрация” посочи, че годишно ЕС харчи 49 милиарда за разселване или връщане на мигранти.
От групата “Европа на народите и свободата” коментираха, че политиката на германския канцлер Ангела Меркел е напълно провалена, а ЕС дава пари на корумпирани диктатори, за да се справи с притока от мигранти. От тази група призоваха ЕС да възстанови и да затвори границите, както и да бъдат осигурени средства за Унгария, Полша и Италия, където властите се възпротивяват на настояванията да улеснят идването на още мигранти.

Етикети:
Категория Европа | 2019/01/15 последна редакция в 11:30 AM
Източник : БТА | Снимка : Google
336 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки