ЕК очаква БВП на България да спадне със 7,2% през тази година

      Публикувано на Monday, 11 May , 2020      987 Прегледа     
ЕК очаква БВП на България да спадне със 7,2% през тази година

  • България

Европейската комисия (ЕК) очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се свие със 7,2% през тази година заради пандемията от коронавируса и породената от нея криза на фона на ограничителните мерки.
Това показва пролетната икономическа прогноза на Комисията, публикувана днес.

За сравнение, в есенната прогноза от 2019 г. Комисията очакваше БВП на България да се разшири с 3% през тази година и 2,9% през 2021 г.

За следващата година институцията очаква рязък ръст на българската икономика от 6%, вижда се в прогнозата.

Инфлацията се предвижда да забави ръста си до 1,1% през тази година  и да остане стабилна през 2021 г. на фона на натиска върху цените на петрола и горивата на международните пазари и спада на търсенето.

За безработицата в България ЕК прогнозира, че ще нарасне до 7% през тази година и през следващата ще се понижи до 5,8%. В предишната прогноза се очакваше спад на безработицата в България до рекордните 4%.

За бюджетния дефицит на България ЕК посочва, че ще достигне 2,8% през тази година и ще се свие до 1,8% догодина.

Дългът на България се очаква да скочи до 25,5% от БВП и да остане стабилен и догодина.

Икономиката на ЕС и еврозоната в окото на бурята

Пандемията от новия коронавирус представлява голям шок за световната икономика и икономиките на ЕС, с много тежки социално-икономически последици. Въпреки бързия и всеобхватен политически отговор както на равнище ЕС, така и на национално равнище, икономиката на ЕС ще претърпи спад в исторически размери тази година, посочват от ЕК в съобщение към доклада си.

За БВП на еврозоната се очаква да се понижи с рекордните 7,75% през тази година, но да се възстанови с 6,25% догодина.

За БВП на ЕС ЕК очаква спад от 7,5% през тази година и ръст от 6% през 2021 г.

ЕК подчертава, че шокът от пандемията и ограничителните мерки за икономиката на ЕС е симетричен. Възстановяването обаче ще е неравномерно в отделните страни и ще зависи от развитието на пандемията по места, както и от структурите на икономиките и способността им да реагират със стабилизиращи политики.

Предвид взаимозависимостта на икономиките на ЕС, динамиката на възстановяването във всяка държава членка ще се отразява и на останалите, посочват от ЕК.


Етикети:
Категория България | 2020/05/11 последна редакция в 1:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
988 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки