ЕК описа 2 възможни сценария след Брекзит: какви са те

      Публикувано на Monday, 23 July , 2018      5 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
ЕК описа 2 възможни сценария след Брекзит: какви са те

  • Лондон

Европейската комисия публикува съобщение за подготовката за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, като описа два възможни сценария и последствията им след напускането.

Оттам припомнят, че на 30 март 2019 г. Великобритания ще напусне съюза и ще се превърне в трета държава.

Това ще има отрицателни последици за гражданите, предприятията и администрациите както в Обединеното кралство, така и в ЕС.

Такива последици са въвеждането на нови проверки на външната граница на ЕС с Обединеното кралство,

промяна във валидността на издаваните от Обединеното кралство лицензи, сертификати и разрешения, както и различни правила за прехвърлянето на данни.

Тъй като все още не е сигурно дали на тази дата ще има ратифицирано споразумение за оттегляне и какво то ще включва, заинтересованите страни, както и националните органи и органите на ЕС, трябва да се подготвят за два главни възможни сценария, посочва ЕК:

(1) Ако споразумението за оттегляне бъде ратифицирано преди 30 март 2019 г., правото на ЕС ще престане да се прилага спрямо Обединеното кралство и в него на 1 януари 2021 г., т.е. след преходен период от 21 месеца.

(2) Ако споразумението за оттегляне не бъде ратифицирано преди 30 март 2019 г., няма да има преходен период и правото на ЕС ще престане да се прилага спрямо Обединеното кралство и в него от 30 март 2019 г. Това се нарича сценарий „без споразумение“ или сценарий за рязко отделяне.

Какво да очакваме при двата сценария

Последствия при Сценарий 1: напускане на 30 март 2019 при сключено споразумение, с преходен период до 31 декември 2020

– Великобритания ще бъде трета страна за ЕС;

– Правото на ЕС ще продължи да се прилага и там по време на преходния период;

– Страната ще излезе от институционалната структура на ЕС. От 30 март 2019 няма да участва във вземането на решения, европейските институции, управлението на органите на ЕС и неговите агенции;

– Управление през преходния период: Ролята на европейските институции в съблюдаването и прилагането на европейското законодателство в Обединеното кралство ще продължи;

– Преговори за бъдещите отношения: ЕС ще преговаря с Великобритания за споразумение за отношенията след Брекзит, което в идеалния случай трябва да бъде постигнато (договорено, подписано и ратифицирано) в края на преходния период и да започне да се прилага от 1 януари 2021 г.

Последствия при Сценарий 2: оттегляне на 30 март 2019 без постигнато споразумение

– Великобритания ще бъде трета страна за ЕС и законодателството на съюза ще спре да бъде прилагане в и спрямо нея или за британските граждани в ЕС;

– Граждани: Няма да има конкретно споразумение за гражданите на ЕС във Великобритания или за британците в страните от ЕС;

– Гранични въпроси: ЕС ще трябва да прилага своите правила и тарифи на границите с Обединеното кралство като трета страна, в т.ч. митнически проверки, проверки за санитарни и фитосанитарни стандарти и проверки за съответствието с правилата на ЕС. Транспортът между Обединеното кралство и ЕС ще бъде тежко засегнат. Митническите, санитарните и фитосанитарните проверки на границите биха могли причиняват значителни забавяния, напр. в автомобилния транспорт и трудности за пристанищата.

– Търговски и регулаторни въпроси: Обединеното кралство става трета държава, чиито отношения с Европейския съюз ще се ръководят от международното публично право, вкл. правилата на Световната търговска организация. В частност, в силно регулираните сектори това може да се окаже значително затруднение в сравнение с настоящото ниво на общия пазар.

– Преговори с Великобритания: В зависимост от обстоятелствата, заради които Брекзитът е осъществен без постигнато споразумение, ЕС може да започне преговори с Обединеното кралство като с трета страна;

– Еврофондове: британските дружества няма да могат да кандидатстват и получават финансиране от европейски фондове и да участват в обществените поръчки на ЕС. Освен ако не е предвидено друго в действащите правни разпоредби, кандидати от Обединеното кралство ще бъдат отхвърлени.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/07/23 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Офнюз | Снимка : Google
6 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Хари Потър е най-четената книга във Великобритания
Лондон Новини от Лондон

Хари Потър е най-четената книга във Великобритания

Излезе ново проучване за най-четените книги във Великобритания, което показва, че Хари Потър все още остава любимия герой…

Как да си сменя BG c UK шофьoрска книжка в Лондон

Искам да вляза с колата си в UК

Глобите за неподаден Tax Return

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон България

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон

“На този етап не се очаква ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата”, каза председател на…

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона България

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона

Призовавам протестиращите да спазват закона, да не влизат в провокация с полицията, да изпълняват полицейските разпореждания. Това заяви…

Спонсорирани публикации

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

141 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

35 Прегледа

St Paul’s Cathedral, London

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве