ЕК ревизира леко нагоре прогнозата си за българската икономика

      Публикувано на Sunday, 14 February , 2021      919 Прегледа     
ЕК ревизира леко нагоре прогнозата си за българската икономика


България ще отчете ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) с 2,7% през 2021 година, прогнозира Европейската комисия в зимния си анализ за състоянието на общността.
Това означава леко ревизиране в посока нагоре на прогнозата, защото през есента очакванията бяха за ръст от 2,6 на сто.

Съществено ускорение ще има през 2022 година, отбелязват още от Брюксел. Ръстът на българската икономика догодина ще бъде в рамките на 4,9%, спрямо 3,7% в прогнозата от преди няколко месеца.

Като цяло предварителните данни сочат са, че през 2020 година страната е била по-устойчива от очакваното на кризата и спадът на БВП ще бъде в рамките на 4,9%, а не 5,1%, каквато беше прогнозата през есента на 2020 година.

От ЕК прогнозират, че вътрешното потребление ще остане слабо през първата половина на годината заради ограниченията, свързани с пандемията.

През второто полугодие обаче ще започне възстановяване, а още през второто тримесечие износът ще започне да се стабилизира.

Очакванията са за завръщане на туристите през третото тримесечие на годината. Това обаче е под въпрос заради ниската степен на ваксиниране в сравнение с алтернативни туристически дестинации.

Рязкото ускорение през 2022 година ще бъде факт благодарение на възстановяването на вътрешното търсене и увеличен износ.

През миналата година средната годишна инфлация в България падна до ниво от 1,2% на фона на понижаването на цените на енергията. Очакванията са през тази година инфлацията да се повиши до 1,7% и да достигне ниво от 1,8 на сто през 2022 година като ефект от поскъпването на храните и увеличените разходи за услуги.

Като цяло икономиката на ЕС ще отчете ръст от 3,7 на сто през 2021 година и от 3,9% през 2022 година. Спрямо прогнозите, направени през есента, от ЕК очакват по-бавно възстановяване на европейската икономика през тази година, но ускоряване през следващата. Преди месеци прогнозата беше за ръст на БВП от 4,1% през тази година и от 3% през 2022 година.

Това означава, че общността ще се върне до предкризисните нива на икономическото си развитие по-рано от очакваното благодарение на по-силно от предполаганото възстановяване, което се очаква в края на тази година.

В еврозоната ситуацията е подобна – прогнозата е за ръст от 3,8% през следващите две години. За сравнение през есента прогнозата беше за увеличение от 4,2% през тази година и от 3% през следващата.

Оптимизъм през есента носеха силните данни за съживяването на икономическата активност през третото тримесечие на 2020 година. Но след това последва втора вълна на коронавируса, което отново затвори много бизнеси в държавите от общността. Заради ограниченията ЕК очаква свиването на европейската икономика да продължи и през първите месеци на годината и ревизира прогнозата си за икономическия растеж.

Очакванията за инфлацията са за ръст до 1,4% през тази година, спрямо 0,3% през 2020 година. Причината е прогнозата за повишение на цените на енергията. През 2022 година ще има успокояване на индекса до 1,3 на сто.

В зимната прогноза на Брюксел е посочено, че рисковете за общността са по-балансирани спрямо предишните месеци, но остават във високи граници. Основните заплахи си свързани с разпространението на коронавируса и успеха на ваксинационната кампания. Бързата ваксинация ще доведе до по-бързо от очакваното отхлабване на ограниченията, а съответно и до по-ранно възстановяване на активността.

За по-бързото излизане от кризата помагат и множеството фондове, създадени в ЕС, за подпомагане на бизнеса.


Етикети:
Категория Бизнес, България | 2021/02/14 последна редакция в 1:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
920 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки