Екатерина Захариева: Северна Македония трябва да спре с езика на омразата

      Публикувано на Monday, 9 November , 2020      701 Прегледа     
Екатерина Захариева: Северна Македония трябва да спре с езика на омразата


Ще продължим да подкрепяме усилията на шестте страни партньори по пътя им към Европейския съюз, но те също трябва да поемат своята отговорност да гледат към бъдещето и да следват процеса на реформи.
Северна Македония трябва да спре с езика на омразата.

Това обяви Екатерина Захариева в пресконференция след видеоконферентна среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитирана от БНТ.

През последните месеци в югозападната ни съседка има над 10 000 негативни публикации с използван език на омразата към България, каза нашият външен министър.

Захариева призова Република Северна Македония да използва шанса, който има, че в момента начело на ЕС е Германия – страна, която подкрепя разширяване.

Припомняме, че в петък България уведоми Европейската комисия, че не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония, тъй като тя не гарантира защита на интересите на България.

Днешните разговори са част от първото съвместно председателство на Берлинския процес за Западните Балкани и целят да подготвят срещата на върха от Берлинския процес утре, където ще разговарят Зоран Заев и Бойко Борисов.

“Не е добре и за ЕС да бъдат привнесени в него проблеми отвън. Добросъседството и солидарността в този момент са по-нужни от всякога”, акцентира Захариева

„Убедена съм, че добросъседските отношения и стриктното изпълнение на поетите двустранни ангажименти са начинът да се гарантира регионалната стабилност и да бъдат решавани всички открити въпроси. Добросъседството и солидарността в този момент са по-нужни отвсякога, когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавирус и криза на сигурността, предвид ужасните терористични атаки във Виена, Ница, Париж и на други места по света“, обясни тя.

Захариева припомни, че ЕС потвърди ангажимента си към региона, като включи Западните Балкани в плана за възстановяване на региона. Външният министър обяви още, че лидерите от Западните Балкани ще подпишат две ключови декларации, които ще позволят на страните от региона да се приближат до стандартите и нормите на ЕС.

В пресконференцията участва и германският външен министър Хайко Маас, тъй като Германия председателства Съвета на ЕС. Той е категоричен, че България и Република Северна Македония трябва да изгладят своите противоречия или процесът на разширяване няма да може да продължи напред. „Ако държава членка има проблеми с държава кандидат за членство като Северна Македония или Албания, държавата кандидат трябва да пристъпи към изглаждане на тези отношения“, каза той, цитиран от БНР.

Македонският външен министър Буяр Османи пък подчерта важността на Договора с България. Той благодари на Германия за инициативата и отговорността в усилията за провеждане на междуправителствената конференция, на която трябва да се вземе решение дали Северна Македония ще започне преговори за ЕС.

„България трябва да остане посветена на дневния ред за евроинтеграцията на Западните Балкани. Вярвам, че имаме съвместно бъдеще и че ще намерим начин за разрешаване на разногласията“, каза още македонският външен министър.


Етикети:
Категория България | 2020/11/09 последна редакция в 4:17 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
702 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки