EMA одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца на възраст между 12 и 15 години

      Публикувано на Sunday, 30 May , 2021      1399 Прегледа     
EMA одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца на възраст между 12 и 15 години

  • Здраве

Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за спешната употреба на ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и BioNTech при деца на възраст между 12 и 15 години.

Подкрепата на Европейската агенция по лекарствата идва няколко седмици, след като тя започва да оценява разширяването на употребата на ваксината, разработена от Pfizer/BioNTech, за да включи и юношите.
Тази ваксина вече се използва в Европейския съюз за хората на възраст 16 и повече години.

След заключението на EMA, Европейската комисия е на път да вземе окончателно решение по отношение на употребата на ваксината при юноши в рамките на ЕС. Въпреки това, всяка отделна държава членка ще може сама да решава дали да прилага ваксината сред подрастващите.

Начинът на ваксинация ще остане същият, независимо от възрастовата група, като между двете дози са необходими поне три седмици.

През март Pfizer и BioNTech представиха данни от проучвания, показващи, че ваксината им предлага 100% защита срещу инфекциозното заболяване Covid-19 при проучване с 2260 юноши на възраст от 12 до 15 години.

“Нито един от ваксинираните юноши не се е заразил с Covid-19 по време на изпитванията“, отбелязва д-р Марко Кавалери от EMA, добавяйки, че досега не са регистрирани големи нежелани ефекти.

От Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба на EMA са стигнали до извода, че предимствата на ваксината при тази възрастова група надделяват над рисковете.

Оттам обаче предупреждават, че поради ограничения брой участвали в изследването деца може да не са идентифицирани редки странични ефекти.

Ваксинирането на деца и младежи се счита за ключова стъпка към постигане на т.нар. “колективен (стаден) имунитет” и за овладяване на пандемията.


Етикети:
Категория Здраве, Свят | 2021/05/30 последна редакция в 2:00 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
1400 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки