ЕП обсъди решението на парламента в Лондон

      Публикувано на Wednesday, 16 January , 2019      460 Прегледа     
ЕП обсъди решението на парламента в Лондон

  • Лондон

Европейският парламент обсъди тази сутрин резултата от снощното гласуване в британския парламент, с което бе отхвърлено постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Председателят на ЕП Антонио Таяни посочи, че е твърде рано за оценка на последиците. Ясно е, че не желаем раздяла без правила.В британския парламент има мнозинства срещу споразумението и срещу оттегляне без договореност, но няма положително мнозинство, което да очертава посоката напред, добави той.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс добави, че напускането на Великобритания е свързано с щети, а ЕС се опитва да ги ограничи. Трябва да изчакаме събитията във Великобритания и трябва да се подготвим за всякакъв възможен изход, добави той.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че британските депутати, отхвърлили снощи споразумението, са гласували “против” по различни, понякога противоречащи си причини. Днес нито едно възможно развитие не е изключено, остават 10 седмици и досега никога опасността от раздяла без споразумение не е била по-голяма. Избягването на тази възможност остава наша основна цел, каза Барние.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) призова британските депутати да обяснят какво искат, за да може ЕС добросъвестно да приключи преговорите. Мнението на ЕНП е, че няма място за предоговаряне на постигнатото споразумение.

Социалистите и демократите определиха снощното гласуване в парламента в Лондон като историческо поражение за премиера Тереза Мей. Вече знаем какво британският парламент не иска, но още не знаем какво желае. Няма да предоговаряме споразумението. Заявката на Великобритания за напускане на ЕС е обратима и ако британският парламент не намери ясен път напред, може би е време хората да участват в нови избори или второ допитване, добавиха социалистите.

Европейските консерватори и реформатори заявиха, че в последните 40 години ЕС се самовъзприема най-вече като общо политическо пространство, а британците виждат в него основно пазар. Ще бъде жалко, ако не бъдат положени допълнителни усилия британският парламент да утвърди сделката, добавиха консерваторите.

Според АЛДЕ гражданите не бива да стават заложници на политически игри. Великобритания е изправена пред въпроси за своето съществуване. Време е да кажем на британските приятели, че за доброто на тяхната страна е необходимо единодействие между техните партии, добавиха либералите.

Зелените призоваха, ако в британския парламент няма мнозинство за бъдещите действия, да бъде свикано второ допитване. Според тях въпросът следва да бъде дали избирателите подкрепят напускане на основата на постигнатото споразумение, или предпочитат да останат в ЕС.

Европейската обединена левица настоя Ирландия да определи бъдещето си без външна намеса. Групата “Европа на свободата и пряката демокрация” заплаши, че при ново допитване “лъвът ще изреве” и мнозинството за напускане на ЕС ще бъде смазващо.

Групата “Европа на народите и свободата” коментира, че никога не е имало сделка за напускането на Великобритания и няма да има. Никой всъщност не иска да напуска. Британците ще се видят принудени да приемат обстоятелствата. Тереза Мей трябва незабавно да подаде оставка, заявиха от тази политическа сила.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/01/16 последна редакция в 7:30 PM
Източник : БТА | Снимка : Google
461 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки