ЕП одобри механизма, обвързващ еврофинансирането с върховенството на закона

      Публикувано на Wednesday, 16 December , 2020      819 Прегледа     
ЕП одобри механизма, обвързващ еврофинансирането с върховенството на закона


Европейският парламент одобри без гласуване механизма, обвързващ отпускането на европейски средства с върховенството на закона.
До вот не се стигна, тъй като не са били предложени изменения в него.

Приемането на механизма се води автоматично.

След като той влезе в сила от 1 януари, плащанията от европейския бюджет могат да бъдат задържани, ако бъдат установени нарушения, свързани с върховенството на закона в определена страна-членка.

Ако Европейската комисия открие това, тя ще предложи механизмът да се задейства, след което Съветът ще разполага с 1 месец, за да гласува предложените мерки или с три месеца при изключителни случаи, като за да бъдат приети те, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че механизмът ще се прилага още от 1 януари и бе категорична, че Комисията винаги ще реагира напълно автономно, при пълно зачитане на закона и обективност:

„Всяко нарушение, което ще се случи след този ден, ще има последствия. Комисията винаги ще реагира при пълно зачитане на закона и обективност. Ще започнем работа по наблюдението веднага“.

Европейският съюз обаче гарантира, че крайните бенефициенти няма да пострадат, ако има процедура срещу държавата.


Етикети:
Категория Свят | 2020/12/16 последна редакция в 3:51 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
820 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки