Начало Свят Ердоган на обиколка в Западна Африка

Ердоган на обиколка в Западна Африка

Реджеп Тайип Ердоган


Категория Свят | 2018/02/26 at 11:00 AM | 108
Коментари ->> Добави Коментар

С теми като търговия, дипломация и неуспешния опит за преврат в дневния си ред турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще опита да изгради нови мостове с четири африкански държави от понеделник до петък, пишат турски медии.Това е третата “обиколка” на държавния глава в Африка, откакто е на поста – първите бяха през май 2016 г. и декември миналата година.

Сега за пет дни той ще посети Алжир, Мавритания, Сенегал и Мали.

Според в. “Дейли сабах” Ердоган се надява да издейства подкрепата на колегите си в четирите държави, за да се бори с влиянието на фондация “Маариф” – организация, която управлява училищата на живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен и която има присъствие в тези страни. Анкара обвинява Гюлен, някогашен съюзник на Ердоган, за опита за преврат през лятото на 2016 г.

Други експерти посочват нуждата от укрепване на съюзи в мюсюлманския свят, където кризата в Персийския залив задълбочи прегрупирането сред арабските и някои други (като Турция и Иран) страни.

Миналата седмица например Турция сключи споразумение за военно сътрудничество с Йордания, което може да обтегне отношенията на близкоизточната държава със съседи като Саудитска Арабия, след като Анкара подкрепи Доха в разрива с арабите миналото лято.Етикети: # #

Категория Свят | 2018/02/26 at 11:00 AM
109 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама