Ердоган се обяви за връщане на смъртното наказание

      Публикувано на Sunday, 16 July , 2017      24 Прегледа      Коментари Добави коментар
Ердоган се обяви за връщане на смъртното наказание


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще одобри закон за връщане на смъртното наказание в страната, ако той бъде приет от парламента.

“Аз и преди съм споделял мнението си по този проблем. Такъв проектозакон трябва да бъде внесен в парламента. Вярвам, че ще бъде одобрен. А след като се приеме от депутатите, в което аз съм убеден, ще го одобря като ваш президент”, заяви Ердоган на церемония по случай първата годишнина от преврата.

След Истанбул, където снощи участва в грандиозен митинг на моста над Босфора “Мъчениците на 15 юли” и откри мемориал в памет на 249-те жертви на неуспелия опит за преврат, Ердоган пристигна след полунощ с хеликоптер в Анкара. В столицата го очакваха хиляди хора, които участваха със знамена и плакати с надписи “15 юли епопея на победата” във всенародно шествие.

Пред сградата на турския парламент се състоя внушителен митинг, в който участваха хиляди хора.

В речта си Ердоган посочи, че осуетявайки опита за преврат турската нация е постигнала нова победа в борбата срещу коварните предатели, както нарече превратаджите, имайки предвид Фетхуллахистката терористична организация на проповедника Фетуллах Гюлен.
“Но ние успяхме само за 20 часа да провалим 40-годишния план на предателите”, каза още Ердоган, като подчерта, че ако турският парламент върне смъртното наказание, то ще бъде приложено спрямо организаторите на пуча.

Докато Ердоган говореше за връщането на смъртното наказание в Турция множеството скандираше лозунги “смърт на предателите, нека бъдат наказани”.

Митингът в Анкара бе съпроводен с религиозни ритуали – масова молитва, която изчете директорът по вероизповеданията Мехмет Гьормез. От всички 90 хиляди джамии в страната в един и същи час се разнесе заупокойна молитва в памет на загиналите.

След митинга, който продължи до към 4 часа сутринта, турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри паметник, почитащ паметта на 250-те души, убити миналата година, противопоставяйки се на опита за преврат.

Паметникът се намира срещу президентския дворец Бештепе в Анкара и представлява висок монумент, върху който са изобразени хора, стоящи върху четири наклонени колони, държащи полумесец и звезда.

“Дори да сме погребали нашите мъченици под земята, те винаги ще живеят в нашите сърца. Участващите в заговора ще умират отново и отново всеки ден зад стените на затвора”, заяви Ердоган по време на церемонията.

Турските телевизии през цялата нощ предаваха на живо церемониите с коментари на събитията от преди една година и последиците от случилото се. Редица вестници, сред които “Хабертюрк” и “Сабах”, излязоха с извънредни издания. Изданията пишат за митингите за първата годишнина от преврата във всичките 81 окръзи на страната.

Журналисти от редица чуждестранни медии предаваха на живо митинга и речта на Ердоган. В Анкара пристигна група от около 350 журналисти от Европа, Северна Америка, Азия, Африка, за да отразяват церемониите по случай първата годишнина от опита за преврат. Сред журналистите има много служители от водещи руски медии, засилен е интересът на журналистите от арабските страни, от Япония, Мексико. Италианската телевизия РАИ, германската ЦДФ, американските CBC, ABS News предаваха на живо проявите от Анкара и от други части на страната.

Опозицията в лицето на лидера на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу призова държавния глава и правителството да разкрият и накажат и политиците, които са съдействали за възхода на Фетуллах Гюлен и неговата организация през изминалите 40 години. Опозицията смята, че в момента сред управляващите има политици, които са били близки с Гюлен, но съзнателно се толерират от властите.
Същевеременно се очаква с указ да бъде удължено с още три месеца извънредното положение в страната.

http://www.bta.bg/

Етикети:
Категория Свят | 2017/07/16 последна редакция в 12:18 PM
Източник : | Снимка :
25 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки