ЕС и Великобритания сключиха историческо търговско споразумение

      Публикувано на Friday, 25 December , 2020      1006 Прегледа     
ЕС и Великобритания сключиха историческо търговско споразумение


Европейският съюз и Великобритания постигнаха историческо пост-Брекзит споразумение в сферата на търговията и сигурността.
Трудно извоюваните договорености от двете страни се случват четири години и половина, след като Обединеното кралство избра да напусне Общността, пише “Гардиън”.

Договорът включва безпрецедентни клаузи за нулеви мита и нулеви квоти за всички стоки, а също така механизми за бъдещо уреждане на различни въпроси в множество сфери – от авиацията и транспорта до ядреното сътрудничество и енергетиката.

Великобритания прекрати 47-годишното си членството в ЕС на 31 януари 2020 г. след референдума през юни 2016 г., на който малко над 50% гласуваха за прекратяване на евроинтеграцията.

Но държавата остана в единния пазар и митническия съюз за 11-месечен преходен период до 31 декември тази година, който временно позволи да продължат свободното движение и безпрепятствените търговски потоци.

“Даунинг стрийт” потвърди новината със съобщение, в което се отбелязва, че това споразумение изпълнява всички обещания към британското общество, отправени по време на референдума за Брекзит през 2016 г.

“Връщаме си контрола върху нашите пари, граници, закони, търговията и нашите риболовни води“, се отбелязва в съобщението на правителството.

Според правителството на премиера Борис Джонсън споразумението е фантастична новина за семействата и фирмите в цяла Великобритания.

“Ние сключихме първото споразумение за свободна търговия, което се основава на нулеви мита и нулеви квоти, което никога не е било постигано с ЕС”, се казва още в съобщението.

Споразумението е най-голямата двустранна търговска сделка и за двете страни, покривайки търговия за 668 милиарда лири през 2019 г., пише правителството и уверява, че споразумението също гарантира, че Обединеното кралство повече не е в орбитата на ЕС, не е обвързана с правилата на Общността, няма роля в Съда на ЕС и всички искания за връщане на суверенитета са постигнати.

“Това означава, че ние имаме пълна политическа и икономическа независимост от 1 януари 2021 г.”, пише още правителството.

Посочва се, че британското правителство ще поеме пълен контрол в сферата на имиграцията с базирана на точки система, свободното движение ще бъде прекратено.

“Даунинг стрийт” подчертава, че сега като независима търговска държава се откриват фантастични възможности за сключване на търговски споразумения с други партньори по света.

Европейският съюз потвърди дългоочакваната новина.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: “Най-накрая постигнахме споразумение след дълъг и с много завои път. Това е добро споразумение, което е справедливо, балансирано и отговорно за двете страни”.

Първозапазва се лоялната конкуренция на единния пазар. Правилата и стандартите на ЕС ще бъдат спазвани. Имаме ефикасни инструменти за реакция, ако лоялната конкуренция е нарушена и засегне нашата търговия. Второ, ние ще продължим да си сътрудничим с Великобритания във всички сфери на взаимен интерес, такива като климатичните промени, енергетиката, транспорта. Трето, осигурихме си 5,5 г. на предсказуемост за нашите риболовни общности”, обясни Фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия съобщи, че има мерки, които ще бъдат предприемани, ако една от страните не играе по правилата. Ще има преглед на всеки четири години, за да се гарантира, че двете страни спазват правилата в това споразумение и се запазва лоялната конкуренция.

Твърд Брекзит нямаше да бъде добър за двете страни, но Великобритания щеше да бъде засегната по-тежко от ЕС. По отношение в сферата на рибарството, ние направихме голяма крачка напред и постигнахме добро споразумение, така че това показва, че от позицията на силата можете да постигнете много, добави тя.

“Този цял дебат винаги е бил за суверенитета, но какво наистина означава през XXI век”, попита тя.

Урсула фон дер Лайен се обърна към всички европейци: “Време е да оставим Брекзит в миналото. Нашето бъдеще е в Европа”.

Днес е ден на облекчение, каза от своя страна главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и добави, че има и тъга, когато се сравнява предишното с това, което предстои.

Евродеуптатът Ги Верхофстат, който служи като председател на Работната група за Брекзит към Европейския парламент, изрази надежда, че споразумението ще бъде първата стъпка към връщането на Великобритания в европейското семейство.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън повтори, че Брекзит се е случил против волята на Шотландия.

Време е да поемем контрол над нашето бъдеще като независима европейска страна, подчерта тя в “Туитър”.

Бившите премиери на Великобритания Дейвид Камерън и Тереза Мей приветстваха споразумението в края на една тежка година.


Етикети:
Категория Лондон | 2020/12/25 последна редакция в 10:00 AM
Източник : Нюз | Снимка : Google
1007 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки