ЕС изключва Лондон и Вашингтон от фонда за отбрана

      Публикувано на Saturday, 16 June , 2018      3 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
ЕС изключва Лондон и Вашингтон от фонда за отбрана

  • Лондон

Европейският съюз представи вчера новия фонд за отбрана в размер на 13 млрд. евро, но условията за участие в него ще изключват “трети страни”, включително Великобритания след “Брекзит” и САЩ.

Европейският отбранителен фонд (ЕDF) е основен елемент от стратегията на блока да увеличи способността си да гарантира собствената си сигурност, тъй като се тревожи за заплахата от Русия и очевидната двойственост на Съединените щати при управлението на президента Доналд Тръмп.

Парите, които ЕС предлага за научноизследователска и развойна дейност, когато стартира през 2021 г., ще бъдат достъпни само за държавите членки на ЕС, но не за Великобритания, която дотогава вече ще е напуснала общността, както и за Съединените щати.

За да отговарят на условията за финансиране от ЕDF, “компаниите ще трябва да се базират в Европейския съюз, да разполагат с инфраструктура в Европейския съюз и преди всичко вземането на решения да не може да бъде контролирано от субект, базиран извън Европейския съюз“, каза пред АФП пожелал анонимност представител на ЕС.

Това означава, че европейско дъщерно дружество на производител в сферата на отбраната от САЩ например не може да получи финансиране по EDF.

Тези условия ще се прилагат и за Великобритания, която напуска блока през март следващата година, освен ако Лондон не договори специална сделка за сътрудничество в областта на отбраната.

“Страните, които не са членки на ЕС и ЕИП (Европейското икономическо пространство), няма да бъдат асоциирани към фонда, освен ако не бъде сключено специално споразумение за тази цел. Програмата е предназначена да се прилага от 1 януари 2021 г. и следователно за съюз от 27 държави членки.”, заяви друг служител.

Откакто ЕС стартира през декември своя пакт за сътрудничество в областта на отбраната, в Съединените щати се появи безпокойство, че тези действия на Брюксел могат да се превърнат в средство за протекционизъм, предназначено да защитава европейските отбранителни компании от американските им конкуренти. Но

Брюксел твърди, че няма несправедливост и че е нормално европейските пари да отиват при европейски компании.

Представители на ЕС са на мнение, че EDF ще помогне на блока да се освободи от зависимостта от САЩ в тази сфера и ще допринесе за неговата “стратегическа автономия”.

ЕС предвиди в бюджет 2021-2027 13 милиарда евро за EDF, включително 4,1 млрд. за изследвания и 8,9 млрд. за развиване на военни способности.

Франция се надява да получи финансиране за проект за дронове, по който работи с Германия, Италия и Испания, каза френският министър на отбраната Флоранс Парли.

Част от обосновката за ЕDF и европейското сътрудничество в областта на отбраната е да се накарат страните от ЕС да харчат по-ефективно и ефикасно.

“В момента 80% от изследванията и разработките в Европейския съюз се извършват на национална основа, което води до 173 оръжейни системи, които не са взаимодействащи, не можем да оставим нещата така”, каза един от официалните представители на ЕС.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/06/16 последна редакция в 8:00 AM
Източник : Дума | Снимка : Google
4 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Хари Потър е най-четената книга във Великобритания
Лондон Новини от Лондон

Хари Потър е най-четената книга във Великобритания

Излезе ново проучване за най-четените книги във Великобритания, което показва, че Хари Потър все още остава любимия герой…

Искам да вляза с колата си в UК

Глобите за неподаден Tax Return

Как да намалите разходите при отглеждане на дете в Англия

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон България

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон

“На този етап не се очаква ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата”, каза председател на…

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона България

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона

Призовавам протестиращите да спазват закона, да не влизат в провокация с полицията, да изпълняват полицейските разпореждания. Това заяви…

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

135 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

31 Прегледа

St Paul’s Cathedral, London

17 Прегледа

The Line That Will Be Crossrail

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве