Начало Свят ЕС може да въведе визи за гражданите на Великобритания

ЕС може да въведе визи за гражданите на Великобритания



Категория Свят | 2018/06/22 at 11:00 AM | 75
Коментари ->> Добави Коментар

Европейската комисия подготвя план, който може да доведе до въвеждане на визов режим за гражданите на Обединеното кралство след излизането на страната от структурите на Общността, съобщава електронното издание “Политико“.



Предложението е включено в списък с предложения за изменения на законите и подзаконови актове. Документът е представен пред евродепутатите от генералния секретар на ЕК Мартин Зелмайер миналата седмица.

Дали обаче той ще влезе в сила, зависи преди всичко от резултатите от преговорите за Брекзит.

Според Зелмайер обаче в оставащите 27 държави от блока са необходими законодателни промени в осем различни области на политиката, за да бъдат смекчени последиците от напускането на Великобритания.

Преходният период изтича през януари 2021 г., но Лондон засега е категоричен, че ще напусне ЕС още през март следващата година.

По отношение на визите документът предлага промяна в регламента на ЕК относно визовата политика на ЕС за трети страни и поставя Обединеното кралство в списъка с държавите, за които се изисква виза.

Представител на ЕС, запознат с преговорите за Брекзит, поясни за изданието, че предложението за въвеждане на визи за британците ще трябва да получи одобрението на ЕП и Европейския съвет.

Горната камара на британския парламент одобри законопроекта на премиера Тереза Мей за Брекзита, с което бе сложен край на няколко месеца парламентарни дебати по текста, който официално ще прекрати членството на Великобритания в ЕС.

Камарата на лордовете одобри правителствения законопроект без гласуване, след като бунтът на искащите парламентът да има по-голямо влияние върху процеса на излизане от ЕС бе потушен в Камарата на общините в сряда.

Текстът ще стане закон в близките седмици, след като получи “кралското одобрение” – формалност, която не включва по-нататъшни разисквания.

УСЛОВИЯ

Гражданите на ЕС, които са живели във Великобритания в продължение на пет години, ще получат статут, с който могат да запазят същите права на работа, образование и достъп до социални помощи и услуги, каквито имат и сега.
От същите права ще се ползват съпрузите, децата, родителите и внуците им. Това гласят правилата, по които Великобритания ще третира европейците след Брекзит.
Те бяха обявени от Лондон преди минути. Въпросът какво ще се случи с трите милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, бе един от най-важните в преговорите.
Хората, които живеят в страната към 31 декември 2020 г., но още нямат право на постоянно пребиваване, ще получат “предварителен статут“, докато изтекат необходимите пет години.
Кабинетът планира процесът да започне през есента и да бъде напълно готов за работа в началото на 2019 г., за да се избегне рязък скок на молбите в края на март, след като Великобритания напусне ЕС.
Тя ще бъде в действие по време на двегодишния преходен период, който трябва да продължи до юни 2021 г.


Етикети: #

Категория Свят | 2018/06/22 at 11:00 AM
76 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Сега | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама