Начало Лондон ЕС отчита множество дълбоки различия с Лондон по преговорите за Brexit

ЕС отчита множество дълбоки различия с Лондон по преговорите за BrexitКатегория Лондон | 2018/03/01 at 7:00 PM | 104
Коментари ->> Добави Коментар

Европейският съюз (ЕС) предлага създаването на „обща регулаторна зона“ на територията на целия ирландски остров като вариант в случай, че не може да бъде намерено решение за статута на границата след Brexit. Това става ясно от представената днес чернова на споразумението между Великобритания и ЕС, цитирана от британския вестник Guardian.По думите на главния преговарящ от страна на съюза Мишел Барние това е крайна опция и се призовава Лондон да предложи алтернативи.

По думите му в текста на черновата няма изненади, като тя представлява обличане в думи на вече постигнатите договорености между страните.

Според предложението на Европейската комисия (ЕК) Северна Ирландия на практика ще остане в единния пазар и митническия съюз, като ще бъдат въведени митнически проверки на стоките, идващи на нейна територия от другата част на Острова.

„Общата регулаторна зона ще съставлява територия без вътрешни граници, в която свободното движение на стоки е гарантирано, а сътрудничеството между Севера и Юга ще е защитено“, се казва в текста на ЕС.

По-рано беше съобщено, че от „Даунинг стрийт“ са заявили, че премиерът няма да подписва нищо, което „заплашва конституционната цялост на Великобритания“ на фона на твърдения, че ЕС се опитва да присъедини към себе си Северна Ирландия.

В изказване пред парламента Мей заяви, цитирана от Bloomberg, че „нито един британски премиер не може да се съгласи“ с черновата, допълвайки, че ще заяви това „кристално ясно“ пред ЕС.

Според нея текстът ще „подкопае британския общ пазар и ще заплаши конституционната цялост на Великобритания, създавайки митници и регулаторна граница“.

Според Република Ирландия и Брюксел обаче планът не е намеса във вътрешнополитическите дела на Великобритания, а представлява спазване на вече съществуващото споразумение с Лондон, договорено през декември. В рамките му бяха представени три предложения за избягване на твърда граница между републиката и региона. Но въпреки това основният фокус бе поставен върху привеждането в действие на последния и най-противоречив вариант, а именно този за оставането на Северна Ирландия под европейско законодателство.

Въпреки че по думите на Барние в черновата няма нищо ново, тя поставя преговорите между Брюксел и Лондон в опасно положение, посочва още Guardian. По-рано от Брюксел настояха, че ще започнат преговори за търговско споразумение, ако бъдат спазени всички ангажименти, поети по време на първата фаза на разговорите, и им бъде дадена законова тежест колкото се може по-скоро.

Текстът също така предвижда Европейският съд да бъде арбитър на споровете във връзка с договора за напускан на общността – искане, което според някои британски депутати ще превърне страната в европейски „васал“.Етикети: # #

Категория Лондон | 2018/03/01 at 7:00 PM
105 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Инвестор | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама