Начало BG Лондон ЕС отхвърли оферта на Лондон за работниците

ЕС отхвърли оферта на Лондон за работницитеКатегория BG Лондон | 2016/12/05 at 11:30 AM | 142
Коментари ->> Добави Коментар

Европейският съюз няма да търси предварителна сделка за съдбата на британците в Европа и на европейските граждани на Острова преди официалното начало на преговорите за напускането на Великобритания.Това пише в писмо до британския депутат Майкъл Томлисън и още 80 негови колеги шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Писмото е отговор на по-раншна депеша от Лондон, в която се твърди, че опитите на европейския преговарящ по Brexit-а Мишел Барние да избегне договаряне за бъдещия статут на англичаните, живеещи в ЕС, и на европейските работници в Обединеното кралство, създава “тревожност и несигурност” за тяхното бъдеще. Те обвиняват Барние в “безчовечност” и настояват да се извини на поданиците на кралицата.

“Това е интересен аргумент, чийто основен недостатък е, че няма нищо общо с реалността”, пише Туск в необичайно остро писмо, пълно със сарказъм и назидание към британските законодатели.

“Не бихте ли се съгласили, че основният източник на тревога и несигурност е именно решението за Brexit”, продължава Туск.

Той смята, че въпросът за статута на гражданите може да се обсъжда само, след като Лондон подаде официално искане за напускане, “още повече, че ние предполагаме, че една от основните причини за Brexit е именно отхвърлянето на свободното движение на хора и правата, които то предоставя”.

Доналд Туск не приема молбата на британските депутати въпросът със статута на британските граждани, живеещи в Европа, и на европейците във Великобритания да бъде решен по време на срещата на върха на европейските лидери на 15 и 16 декември в Брюксел.

Ако подложа въпроса на дебат, това ще значи, че излизането от ЕС е поискано формално:  “Искам да ви напомня, че задействането на член 50 може да бъде решено само от Обединеното кралство и ние уважаваме това му право,” пише Туск.

Туск продължава да наставлява британските законодатели, като ги призовава да не превръщат гражданите в “разменна монета” и да търсят цялостни решения вместо да се упражняват в “добре звучащи фрази”.

Председателят добавя, че до напускането Великобритания остава пълноправен член на Съюза и че европейското право гарантира на европейските граждани, включително на британците, правата им да живеят, работят, да се осигуряват и да се лекуват независимо от мястото, на което пребивават или възнамеряват да се установят.
Майкъл Томлисън изрази в Twitter разочарование от отговора от Брюксел. Според него той е “погрешен и поставя процедурите над човешките същества”.

В началото на седмицата 81 британски депутати писаха до Брюксел с искане да се сключи предварителна сделка за статута на британските граждани, живеещи на континента. Те смятат, че така гражданите ще могат да се извадят от уравнението на очертаващите се като трудни и ожесточени преди преговори за напускане.

Последователите на Найджъл Фараж пък настояха Лондон да не се занимава с никакви преговори, а британският парламент просто да денонсира действието на европейските договори на територията на Кралството и така да се избави от нуждата да се договаря.

Британският премиер Тереза Мей информира през октомври европейските лидери, че ще поиска започването на процедурата за напускане на ЕС в края на март, почти 10 месеца, след като гражданите на Обединеното кралство гласуваха на референдум за излизане на страната от ЕС. Тя се аргументира за това с нуждата Лондон да се подготви за преговорите. Според европейското право условията за раздялата трябва да се уточнят за не повече от 2 години.

Източник : Днес БГЕтикети: # # # # # #

Категория BG Лондон | 2016/12/05 at 11:30 AM
143 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : | Снимка :
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама