ЕС предупреди Лондон, че все още не може да избегне „твърда граница“ в Ирландия

      Публикувано на Thursday, 14 June , 2018      77 Прегледа     
ЕС предупреди Лондон, че все още не може да избегне „твърда граница“ в Ирландия

  • Лондон

Европейският съюз потвърди предупрежденията си за Великобритания, че предложението на страната да остане временно обвързана с митническия режим на общността след преходния период до 2020 г. няма да предотврати въвеждането на пропускателни пунктове по ирландската граница, съобщава Bloomberg.В текст, публикуван на сайта си, Европейската комисия обобщава няколко притеснения, които има във връзка с британското предложение – отговор на европейския план да остави само северна Ирландия в европейския митнически съюз и единния пазар.

Споразумение за статута на 310-километровата граница между Република Ирландия и Северна Ирландия трябва да бъде постигнато преди излизането на Великобритания от състава на ЕС през март догодина.

Както предложението на Брюксел, така и това на Лондон, са временни решения и трябва да служат като гаранция докато не бъде постигнато дълготрайно споразумение за запазването на т. нар. „невидима граница“ в региона.

Според ЕК британската версия е „сложна и безпрецедентна уговорка за кратък период от време“. Тя също така „не включва регулаторния контрол, водещ до твърдата граница“.

В същото време от Брюксел отбелязват, че британското предложение ще доведе до „откъслечно прилагане“ на европейското законодателство и е възможно дори да увеличи риска от измами.

Европейският съюз се надява преговорите за ирландската граница да бъдат уредени преди европейската среща на върха в края на юни.

Според официални представители обаче с оставането на толкова много нерешени въпроси това ще е невъзможно.

В туит главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че  продължава консултациите по позицията на блока.

В понеделник той проведе среща с френския президент Еманюел Макрон, посочвайки, че има „решимост за финализирането на споразумението за оттегляне“, от което част е въпросът с ирландската граница.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/06/14 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
78 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки