ЕС предупреди Лондон, че все още не може да избегне „твърда граница“ в Ирландия

      Публикувано на Thursday, 14 June , 2018      39 Прегледа      Коментари Добави коментар
ЕС предупреди Лондон, че все още не може да избегне „твърда граница“ в Ирландия

  • Лондон

Европейският съюз потвърди предупрежденията си за Великобритания, че предложението на страната да остане временно обвързана с митническия режим на общността след преходния период до 2020 г. няма да предотврати въвеждането на пропускателни пунктове по ирландската граница, съобщава Bloomberg.

В текст, публикуван на сайта си, Европейската комисия обобщава няколко притеснения, които има във връзка с британското предложение – отговор на европейския план да остави само северна Ирландия в европейския митнически съюз и единния пазар.

Споразумение за статута на 310-километровата граница между Република Ирландия и Северна Ирландия трябва да бъде постигнато преди излизането на Великобритания от състава на ЕС през март догодина.

Както предложението на Брюксел, така и това на Лондон, са временни решения и трябва да служат като гаранция докато не бъде постигнато дълготрайно споразумение за запазването на т. нар. „невидима граница“ в региона.

Според ЕК британската версия е „сложна и безпрецедентна уговорка за кратък период от време“. Тя също така „не включва регулаторния контрол, водещ до твърдата граница“.

В същото време от Брюксел отбелязват, че британското предложение ще доведе до „откъслечно прилагане“ на европейското законодателство и е възможно дори да увеличи риска от измами.

Европейският съюз се надява преговорите за ирландската граница да бъдат уредени преди европейската среща на върха в края на юни.

Според официални представители обаче с оставането на толкова много нерешени въпроси това ще е невъзможно.

В туит главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че  продължава консултациите по позицията на блока.

В понеделник той проведе среща с френския президент Еманюел Макрон, посочвайки, че има „решимост за финализирането на споразумението за оттегляне“, от което част е въпросът с ирландската граница.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/06/14 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
40 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки