ЕС тръби: Нов канал за мигранти през Черно море

      Публикувано на Thursday, 21 September , 2017      30 Прегледа      Коментари Добави коментар
ЕС тръби: Нов канал за мигранти през Черно море

  • Свят

Европейската служба за гранична и брегова охрана предупреди, че трафикантите на хора се опитват да възобновят канала за трафик на мигранти през Черно море.

“Макар че е все още рано да се говори за канал, последните инциденти със залавяне на дървени лодки с мигранти, показват, че е възможно трафикантите да се опитват да възобновят маршрута”, съобщиха от граничната агенция.

От началото на 2017-а български и румънски граничари са заловили 572-ма мигранти.

Най-много от тях са сирийци, следвани от иракчани, афганци и пакистанци. Това е най-високата бройка за последните 4 г, като миналата година само един нелегален имигрант е заловен в Черно море.

Висока активност по същия маршрут за последен път е регистрирана през 2014 г, когато са задържани 433 души. В пика на миграционната криза, когато основният поток преминаваше по суша, са заловени 68 души.

В момента пътят от Либия към Италия остава най-натовареният миграционен път, макар че през последния месец има спад от 60%, след като италианските власти ограничиха възможностите частни съдове да участват в спасяванията и установиха контакт с либийските власти. През август по този маршрут са пристигнали 4500 души. От началото на годината през Италия са влезли 99 800 нелегални имигранти – основно от Нигерия и Гвинея. Това е с 13% по-малко от миналата година.

Засилва се натискът през западния средиземноморски път – към Испания. 2400 души са пристигнали през август, двойно повече отпреди година. Тук на лодките към Европа се качват основно мароканци, гамбийци и пришълци от Бряг на слоновата кост.

Увеличават се и незаконните пресичания от Турция към Гърция. 4200 души са дошли през август, 25% ръст само за месец. От началото на годината заловените са 21 100. Въпреки това бройката е 90% по-ниска в сравнение с времената преди сключването на сделката за спиране на миграцията между ЕС и Турция.

Европейската брегова охрана съобщи, че за първите 8 месеца на годината по основните миграционни маршрути незаконно в ЕС са влезли 142 700 души. Това е две трети по-малко от 2016-а.

Идната седмица Еврокомисията ще предложи на европейските членки да вземат няколко хиляди бежанци направо от лагерите, за да ги спаси от рисковете, свързани с пресичането на големи морски пространства. Очаква се да бъде удължено разрешението, дадено на Германия, Австрия и три скандинавски държави да правят проверки по вътрешните шенгенски граници.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2017/09/20/es-trybi-nov-kanal-za-migranti-prez-cherno-more.353866

Етикети:
Категория Свят | 2017/09/21 последна редакция в 8:00 AM
Източник : | Снимка :
31 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки