ЕС търси „основни отговори“ от Великобритания за Северна Ирландия

      Публикувано на Sunday, 30 May , 2021      1198 Прегледа     
ЕС търси „основни отговори“ от Великобритания за Северна Ирландия


Европейският съюз става все по-разочарован от нежеланието на Великобритания да спази ангажиментите си за Северна Ирландия и се надява на предстоящата среща на двете страни през седмицата, започващата на 7 юни, да бъдат решени различията.
Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович пред Financial Times.

Той посочи, че се надява двете страни да се съгласят на обща пътна карта, която да предложи график за решаване на оставащите въпроси, свързани с прилагането на протокола за Северна Ирландия.

„От страна на Великобритания ние все още нямаме основни отговори“, посочва Шефчович, цитиран от Bloomberg.

Той посочва още, че е предупредил британския си колега Дейвид Фрост, който отговаря за преговорите с блока, че страните членки на блока стават все по-нетърпеливи.

Брюксел няма да има друг избор освен да ескалира спора, ако Лондон не предложи нищо по-конструктивно по време на срещата, каза още Шефчович.

Това ще означава достигане на последната процедурна стъпка преди Европейския съд.

В края на миналата седмица френският министър по европейските въпроси предупреди Великобритания да не играе игри със специални правила за търговия след Brexit за Северна Ирландия, тъй като се опасява от лято на насилие в провинцията.

Клеман Бон призова Лондон да бъде „отговорен“ към протокола за Северна Ирландия, който я запази на единния пазар и митническия съюз на ЕС въпреки напускането на Обединеното кралство от блока.

„Tова е централна част от европейската стабилност, не можете да си играете с това. Никога няма да си играем с това. Но ние не можем да приемем, че има политическа игра с толкова деликатен въпрос”, каза Бон.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/05/30 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
1199 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки