ЕС включи древногръцки скулптури в преговорите за Brexit

      Публикувано на Wednesday, 19 February , 2020      1292 Прегледа     
ЕС включи древногръцки скулптури в преговорите за Brexit

  • Лондон

Дългогодишния спор между Великобритания и Гърция за изнесените от англичаните древногръцки артефакти стана част от преговорите за Brexit,
пише гръцкият вестник Kathimerini, цитиран от „Фокус“. Атина официално е поставила в Брюксел въпроса да поиска връщането на съкровищата.

Британският музей в Лондон отказва да върне 2500-годишни мраморни скулптури от Партенона, които британският дипломат лорд Елгин изнася от Атина в началото на XIX век, когато Гърция е под османско управление.

Проектопозицията на 27-те страни членки на ЕС за преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство включва искане за „връщане или реституция на незаконно изнесените културни предмети на страните, откъдето произхождат“.

В документа не се пояснява за какви точно артефакти става дума, но европейски дипломат посочва, че тези редове са добавени по искане на Атина, с подкрепата на Италия.

Министърът на културата на Гърция заяви миналия месец, че страната му иска да разшири кампанията си за завръщането на скулпторите в Партенона от Лондон и очаква да спечели по-голяма подкрепа от Брюксел в светлината на намаляващото британско влияние след Brexit.

Реториката между Лондон и Брюксел по отношение на условията на бъдещите им отношения се засили този месец преди преговорите, които трябва да започнат в началото на март.

Британският музей казва, че мраморите, които представляват приблизително половината от 160-метров фриз, украсяващ Храма Партенон от V век преди Христа, са придобити от Елгин по законен договор с Османската империя. Гърция казва, че са били откраднати.

Източник от ЕС, който отказа да бъде посочен, тъй като дискусиите за мандата са поверителни, заяви, че позоваването на откраднати артефакти е включено в проекта на документа още през миналата седмица.

Източникът заяви, че също има подкрепа от Кипър и Испания и че, поради опасенията на Гърция за мраморите, страните от ЕС са по-загрижени за незаконната търговия с артефакти чрез лондонски аукционни къщи.


Етикети:
Категория Лондон | 2020/02/19 последна редакция в 10:16 PM
Източник : Економик | Снимка : Google
1293 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки