Начало Свят ЕЦБ понижи леко прогнозите си за икономическия растеж

ЕЦБ понижи леко прогнозите си за икономическия растежКатегория Свят | 2018/09/13 at 3:43 PM | 31
Коментари ->> Добави Коментар

Европейската централна банка запази без промяна своите инфлационни очаквания за тази и за следващата година, но в същото време понижи леко прогнозите си за икономическия растеж на еврозоната,

посочи президентът на банката Марио Драги по време на редовната пресконференция, последвала днешното заседание на ЕЦБ.Според осъвременените прогнози на ЕЦБ, БВП на еврозоната се очаква да нарасне през 2018-а година с 2,0% вместо с 2,1% според юнска оценка на централната банка и през 2019-а година с 1,8% вместо с 1,9 на сто.

За 2020-а година банката продължава да очаква забавяне на икономическия растеж до 1,7 на сто.

В същото време ЕЦБ потвърди оценката си за стабилна годишна инфлация (индекс на потребителските цени CPI) от 1,7% през прогнозния период (за 2018-а, 2019-а и 2020-а). Това означава, че прогнозите за потребителските цени остават под средносрочното целево инфлационно ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Неотдавнашните данни подкрепят до голям степен очакванията на ЕЦБ за широкообхватен икономически растеж и за постепенно натрупване на инфлацията, посочи Марио Драги. В същото време обаче той изрази известна предпазливост, че рисковете, свързани с търговския протекционизъм, със слабостта на развиващите се пазари и колебанията на глобалните финансови пазари “напоследък станаха по-очебийни”. В тази връзка Марио Драги отбеляза, че ЕЦБ остава в готовност да направи корекции на всички налични финансови инструменти, ако това е необходимо.

Според него експанзията в глобалното търсене би трябвало да продължи, подкрепяйки износа от еврозоната, като рисковете пред перспективите за икономическия растеж са “най-общо балансирани”. Драги отбеляза, че низходящите рискове ще бъдат смекчени от подобряващия се трудов пазар и растящите заплати, които ще продължава да подкрепят вътрешното потребление.

Има отслабване на несигурността относно инфлационните перспективи, като водещата инфлация ще остане около текущите нива до края на годината, а основната инфлация (без цените на храни и енергия) ще се увеличи към кая на годината и след това.

Шефът на ЕЦБ призова за “решителни стъпки” относно приключването на процеса за формиране на единен банков съюз и на един съюз на капиталовите пазари.

На този етап няма съществен негативен заразен ефект от кризите в Турция и Аржентина, посочи Драги, но е необходимо да се направи оценка на ефектите върху потребителското и бизнес доверие от разширяването на търговските спорове в глобален план.Етикети: # #

Категория Свят | 2018/09/13 at 3:43 PM
32 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : БНР | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама