Начало България Евентуалната промяна в договорите на централите от “Марица-изток” няма да се отрази на цените на тока

Евентуалната промяна в договорите на централите от “Марица-изток” няма да се отрази на цените на токаКатегория България | 2018/04/12 at 9:00 AM | 50
Коментари ->> Добави Коментар

Евентуалната промяна в договорите на американските централи от комплекса “Марица-изток” няма да се отрази на цените на тока, посочиха директорите на двата ТЕЦ-а.Според председателя на енергийния регулатор Иван Иванов обаче при прекратяване на договорите може да има поевтиняване на електроенергията.

Интересът на инвеститорите трябва да бъде запазен, заявиха изпълнителните директори на двете американски централи от Маришкия басейн Красимир Ненов и Иван Цанков.
“Евентуалното трансформиране на договора по начин, по който той да съответства и да бъде интегриран към либерализирания пазар, ще бъде резултат от преговори, които ще съхранят интересите на инвеститорите.”
“Каквото и да се случи с договорите това не би трябвало да доведе до никаква промяна в цената на електроенергията, защото в момента цената на електроенергията е така, че тя покрива ангажиментите, които има по тези договори, което и в бъдеще трябва да се запази по същия начин.”

Цените на тока ще са предмет на разговори между американските централи и държавата, посочи от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова.

“Сигурна съм, че в рамките на едни конструктивни преговори и разговори ще се стигне до най-добро решение и за двете страни”
Ако бъдат прекратени договорите с американските централи, това ще доведе до намаление на таксата “Задължение към обществото”, която е част от крайната цена на тока, обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.
“Към момента ние ще включим американските централи в нашето ценово решение, защото няма промяна в техния статут”, каза Иван Иванов.

Изпълнителните директори на т.нар. “американски централи” – Марица-Изток 1 и Марица-Изток-3, заявиха готовността си да преобразуват договорите с българската страна, така че да излязат на свободния енергиен пазар. Това стана по време на среща при омбудсмана Мая Манолова, за която бе поет ангажимент след жалба от страна на българския бизнес.

В началото на април при омбудсмана ръководствата на четирите национално-представени работодателски организации обявиха, че договорите за американските централи ощетяват непазарно държавата с близо половин милион лева и всичките 3 милиона и 600 хиляди български домакинства средно годишно с по 161 лева. Според тях с тези договори се предоставя неправомерно държавна помощ на инвеститорите.
В отговор изпълнителните директори Иван Цанков и Красимир Ненов са обявили пред обществения защитник Мая Манолова, че в момента тече предварително проучване на договорите в ЕК и са заявили готовността си да излязат на свободния пазар на електроенергия, така че да се запазят интересите, както на инвеститорите, така и на потребителите.
На този етап обаче Манолова няма ясен отговор за позицията на държавните институции, поради което ще организира среща между Министерствата на енергетиката, на финансите, КЕВР, държавните компании в енергетиката, работодателските организации и ръководителите на американските централи.


Етикети: # #

Категория България | 2018/04/12 at 9:00 AM
51 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : БНР | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама