Евродепутати предлагат удължаване на преходния период след Брекзит

      Публикувано на Wednesday, 23 December , 2020      922 Прегледа     
Евродепутати предлагат удължаване на преходния период след Брекзит

  • Брекзит

Евросъюза протяга ръка към Обединеното кралство с предложение за удължаване на преходния период и след нова година, заради кризата с мутиралия щам в страната.

Дали ще приеме трябва да реши премиерът Борис Джонсън. Великобритания може да се съгласи да намали риболовните квоти, ако Съюза промени позицията си по други точки от преговорите за Брекзит, твърди Блумбърг.
Преговорите продължиха и вчера, но без отстъпки от двете страни.

Високопоставени представители на Европейския парламента призоваха да бъде удължен срокът на действие на временното споразумение между Великобритания и ЕС по търговските въпроси. Заместник-председателят на институцията Катарина Барлей подчерта, че Лондон изпитва двойно натоварване – заради Брекзит и заради новия щам на коронавируса, така че преходният период трябва да бъде удължен.

Според нея, Европейският съюз „протяга ръка“ с предложение за удължаване на преходния период. Сега решението е в ръцете на британския премиер Борис Джонсън, който трябва да реши дали да приеме предложението. Преходният период, по време на който Великобритания се ползва от търговските преференции на член на ЕС, изтича на 31 декември 2020 г.

Евродепутатът Дейвид Макалистър също изрази загриженост заради критичната ситуация, предизвикана от новия щам на коронавируса. Председателят на комисията по търговия Бернд Ланге подкрепи предложението, но отбеляза, че Лондон едва ли ще приеме. Преговорите между ЕС и Великобритания за отношенията след Брекзит продължиха и в понеделник, независимо, че крайният срок изтече. Сега Европейският парламент няма да може да ратифицира до края на годината по бързата процедура бъдещото споразумение, ако такова бъде постигнато.

Брюксел и Лондон не успяха да се договорят за правото на риболов на компании от ЕС в британски води. Освен него, други спорни въпроси са равните конкурентни условия на пазара и санкциите при нарушаване на бъдещия договор по Брекзит.

Великобритания може да се съгласи да намали риболовните квоти, ако ЕС промени позицията си по други точки от преговорите за Брекзит, твърди Блумбърг. И двете страни ясно заявиха през уикенда, че не са готови да правят нови компромиси, но Лондон предложи в понеделник да се откаже от спора за риболова, в замяна на подобни действия на общността в други области. По този начин новото предложение на британските преговарящи предполага намаляване с почти една трета от улова, прехвърлен на Обединеното кралство.

Ако не бъде постигнато споразумение, от 1 януари двете страни двете страни ще въведат взаимно мита, което, според експертите, ще има сериозни негативни последици за икономиките и на ЕС, и на Великобритания. В края на миналата седмица Европарламентът започна подготовка за подобен сценарий и депутатите гласуваха редица извънредни мерки в областта на риболова, сигурността на полетите и въздушния и наземен транспорт, в случай, че не бъде постигнато търговско споразумение.


Етикети:
Категория Брекзит, Лондон | 2020/12/23 последна редакция в 1:00 PM
Източник : ТВ Европа | Снимка : Google
923 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки