Европа започва да отваря границите си

      Публикувано на Monday, 15 June , 2020      1793 Прегледа     
Европа започва да отваря границите си

  • Европа

Европейските страни облекчават днес някои ограничителни мерки по границите след наложените заради коронавируса карантини, но оставащите затворени граници на Испания,
някои ограничения на други места и новите начини на работа означават, че пътуванията са далеч от нивото преди пандемията, предаде Ройтерс.

В Шенгенската зона, обхващаща 22 страни от Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, пресичането на границите става без проверки.

Границите обаче бяха до голяма степен затворени преди три месеца за всичко освен за превоз на стоки и важни работници.

Европейският комисар за вътрешните работи Илва Йохансон призова страните от Шенген миналата седмица да премахнат контрола по вътрешните граници до днес, за да позволят постепенно повторно отваряне за други държави от юли.

От Исландия до Гърция много ограничения за посетители от ЕС и Шенген ще бъдат облекчени от днес, но това на означава, че 420-те милиона жители на Шенгенската зона ще се върнат към безпрепятствено пътуване.

Испания няма да допуска чуждестранни туристи преди 21 юни, с изключения за някои испански острови.

На други места правото за пътуване ще зависи от това къде живее човек и накъде отива.
Гърция ще налага карантини на хората, пристигащи от редица летища в осем страни от ЕС. Чехия има система, която забранява достъпа на туристи от обозначени като “оранжеви” или “червени” държави като Португалия и Швеция.

Дания ще допуска туристи от Исландия, Германия и Норвегия, но не и Швеция, при условие че те си резервират престой за поне шест нощувки.

Наложената от Великобритания задължителна двуседмична карантина за посетители означава, че британците ще се сблъскат със същите ограничения във Франция.
Германия отмени от днес за повечето европейски страни глобалните предупреждения за пътуване, наложени преди три месеца.

Външното министерство премахна предупреждението за пътуване до 27 страни в Европа от своя уебсайт.

От днес Германия също така спира да извършва гранични проверки, въпреки че те вече бяха отменени на много пропускателни пунктове.

Този ход е в съответствие с препоръката на Европейската комисия, която призовава държавите от ЕС отново да отворят границите си в началото на тази седмица. Свободното движение на хора и стоки през 27 страни членки е крайъгълен камък на общността.
Все пак за германците остават в сила предупрежденията за пътуване до четири страни от ЕС и Шенгенската зона – Испания, Финландия, Норвегия и Швеция.

Испания, Норвегия и Финландия не са включени в отмяната на предупрежденията за пътуване, защото удължиха своите забрани, а Швеция е единствената страна в ЕС, в която се смята, че пандемията не е достатъчно овладяна, за да може да бъде отменено предупреждението за нея.

Много други европейски страни също променят политиката си от днес. След като отвори границите си за повечето свои съседи през първата седмица на юни, Австрия спира карантините и тестовете за коронавируса по отношение на други държави от ЕС и нечленуващи в общността северни страни.

Остават обаче ограниченията за пътуване за Швеция, Испания, Португалия и Великобритания, а има и предупреждение за пътуване до епицентъра на заразата в Италия – област Ломбардия.

Швейцария отменя ограниченията за влизане за всички страни от ЕС и Великобритания, а също за Лихтенщайн, Норвегия и Исландия.

По статията работи: Бойчо Попов

Етикети:
Категория Европа, Свят | 2020/06/15 последна редакция в 1:36 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
1794 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки